Alobal, kečup a brambory aneb čím vším se dají vyčistit kastroly

Přejete si, aby vaše pánve a hrnce zase vypadaly jako nové? S obyčejnými mycími prostředky si na dlouhodobě používané a zašlé nádobí nevystačíte. Poradíme vám, jaké netradiční triky vyzkoušet.

Jedlá soda + peroxid vodíku

Do pánve nasypte 50 g (čtvrtinu šálku) jedlé sody. Poté přidejte 2 – 3 polévkové lžíce peroxidu vodíku, dokud nezískáte hustou pastu. Rozetřete a nechte dvě hodiny působit. Pak vydrhněte houbičkou a pánev bude jako nová. Tato metoda je vhodná pro čištění nepřilnavého nádobí. Stejně jako následující tip.

Starý dobrý ocet

Nalijte do znečištěného hrnce vodu a ocet v poměru 1:1. Přiveďte směs k varu a na střední teplotě vařte tak dlouho, dokud neuvidíte, jak se špína začíná odlupovat. Poté plotýnku vypněte, tekutinu vylijte a hrnec po vychladnutí vymyjte.

Ocet můžete také smíchat s jedlou sodou v poměru 1:1 a vytvořit pastu, kterou nanesete na pánev a necháte 20 minut působit. Poté houbičkou nebo drátěnkou vydrhněte. Pokud potřebujete vyčistit pánev i zvenku a máte dostatečně velký dřez, můžete jej napustit horkou vodou, přidat půl šálku jedlé sody a půl šálku octa. Nechte půl hodiny až hodinu máčet a potom pánev vyčistěte.

Do pánve nasypte čtvrtinu šálku jedlé sody, přidejte 2 – 3 polévkové lžíce peroxidu vodíku, dokud nezískáte hustou pastu. Rozetřete a nechte dvě hodiny působit. Pak vydrhněte houbičkou a pánev bude jako nová. / Foto: Shutterstock

Alobal

U nepřilnavého nádobí na alobal raději zapomeňte, ale jinak s chutí vyměňte houbičku za zmačkanou kouli alobalu. Vyčistí špinavou pánev stejně dobře. Pokud potřebujete čisticí schopnost ještě zesílit, přidejte třeba jedlou sodu. Nádobí bude jako nové.

Kečup

Na měděné nádobí vám nejlépe zabere kečup. Prostě pokryjte dno kastrolu vrstvou kečupu a poté vydrhněte hadříkem. Opláchněte.

Brambora se solí

Litinové pánve zase nejlépe vyčistíte pomocí brambor a soli. Na dno pánve nasype sůl. Větší bramboru rozkrojte napůl a použijte ji jako houbičku. Krouživými pohyby energicky pánev vydrhněte.

Takže až budete nešťastně hledět na svoje šílené hrnce, které byste raději vyhodili, než umyli, vzpomeňte si ně některé triky, díky kterým relativně snadno uvedete své nádobí do původního stavu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Wikihow