Kynuté buchty jsou s českou historií spjaty tak neodmyslitelně jako málokteré jídlo. Dostávali je za odměnu dobře pracující čeledíni, buchty nechyběly u štědrovečerního stolu nebo na cestách (odtud známé Honzovy buchty), a dokonce si na nich rád pochutnával i sám prezident Masaryk. A není divu. Stačí mít ten správný recept a nikdo jim neodolá.
Historické okénko aneb kynuté buchty v běhu dějin
První zmínky o kynutých buchtách sahají do 17. století, i když tehdy byl postup přípravy jiný než dnes. Těsto na původní buchty sice obsahovalo mouku, vejce, tekuté kvasnice a sůl, nicméně po vykynutí a vytvarování se buchty nepekly, ale vařily. Ano, hospodyňky je na chvíli vhodily do vroucí vody. A nebyly sladké, ale slané. Polévaly se přepuštěným máslem nebo se do něj namáčely. Během let pak procházely proměnou, přesunuly se do trouby a začaly se plnit sladkou náplní, ale tak či tak, jde o národní skvost.
Ingredience na kynuté buchty
- kvásek (trochu mléka, lžíce cukru, trochu mouky, 40 g kvasnic)
- 500 g mouky
- 70 g cukru krupice
- 150 g změklého másla
- 5 g soli
- nastrouhaná citronová kůra
- 250 ml mléka
- 4 žloutky
- náplň (200 ml mléka, 250 g najemno pomletých ořechů, 50 g mletých piškotů, 50 g medu, 50 g cukru, 2 lžičky rumu, 1 bílek)
Zaděláváme těsto
Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme lžíci cukru a malinko mouky. Přidáme kvasnice a necháme v teple vzejít.
Poté do mísy prosejeme mouku a přidáme krupicový cukr, změklé máslo, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Vše pořádně zamícháme.
Do druhé mísy nalijeme 250 ml mléka a prošleháme v něm 4 žloutky. Mléky se žloutky vlijeme do mouky, přidáme droždí a vypracujeme těsto. Správně zadělané těsto se nelepí na stěnu mísy. Těsto dáme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Zatímco těsto kyne, pustíme se do přípravy náplně.

Vaříme náplň
Do hrnce nalijeme 200 ml mléka a přivedeme ho k varu. Mezitím si najemno umeleme 250 g ořechů. Ořechy spaříme vařícím mlékem a přidáme k nim mleté piškoty, med, cukr, rum a bílek. Provaříme. A náplň je hotová.
Tvoříme buchty
Vykynuté těsto rozválíme na plát vysoký necelý centimetr. Rozkrojíme ho na čtverce o straně 6 cm. Doprostřed každého čtverečku vložíme náplň a buchtu pak pořádně zabalíme, aby náplň nevytekla. Buchty klademe v rozestupech pár centimetrů od sebe do pekáče hojně vymazaného máslem.
Necháme ještě chvíli vykynout a pak už jen pečeme zhruba půl hodinky v troubě předehřáté na 180 °C. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem. Dobrou chuť.
Foto: Shutterstock, zdroj: iReceptar, Kojetinskamouka