Buchty podle dědečka. Takovou dobrotu jste ještě nejedli

Kynuté buchty jsou s českou historií spjaty tak neodmyslitelně jako málokteré jídlo. Dostávali je za odměnu dobře pracující čeledíni, buchty nechyběly u štědrovečerního stolu nebo na cestách (odtud známé Honzovy buchty), a dokonce si na nich rád pochutnával i sám prezident Masaryk. A není divu. Stačí mít ten správný recept a nikdo jim neodolá.  

Historické okénko aneb kynuté buchty v běhu dějin

První zmínky o kynutých buchtách sahají do 17. století, i když tehdy byl postup přípravy jiný než dnes. Těsto na původní buchty sice obsahovalo mouku, vejce, tekuté kvasnice a sůl, nicméně po vykynutí a vytvarování se buchty nepekly, ale vařily. Ano, hospodyňky je na chvíli vhodily do vroucí vody. A nebyly sladké, ale slané. Polévaly se přepuštěným máslem nebo se do něj namáčely. Během let pak procházely proměnou, přesunuly se do trouby a začaly se plnit sladkou náplní, ale tak či tak, jde o národní skvost.

Ingredience na kynuté buchty

  • kvásek (trochu mléka, lžíce cukru, trochu mouky, 40 g kvasnic)
  • 500 g mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 150 g změklého másla
  • 5 g soli
  • nastrouhaná citronová kůra
  • 250 ml mléka
  • 4 žloutky
  • náplň (200 ml mléka, 250 g najemno pomletých ořechů, 50 g mletých piškotů, 50 g medu, 50 g cukru, 2 lžičky rumu, 1 bílek)

Zaděláváme těsto

Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme lžíci cukru a malinko mouky. Přidáme kvasnice a necháme v teple vzejít.

Poté do mísy prosejeme mouku a přidáme krupicový cukr, změklé máslo, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Vše pořádně zamícháme.

Do druhé mísy nalijeme 250 ml mléka a prošleháme v něm 4 žloutky. Mléky se žloutky vlijeme do mouky, přidáme droždí a vypracujeme těsto. Správně zadělané těsto se nelepí na stěnu mísy. Těsto dáme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Zatímco těsto kyne, pustíme se do přípravy náplně.  

Foto: Shutterstock

Vaříme náplň

Do hrnce nalijeme 200 ml mléka a přivedeme ho k varu. Mezitím si najemno umeleme 250 g ořechů. Ořechy spaříme vařícím mlékem a přidáme k nim mleté piškoty, med, cukr, rum a bílek. Provaříme. A náplň je hotová.

Tvoříme buchty

Vykynuté těsto rozválíme na plát vysoký necelý centimetr. Rozkrojíme ho na čtverce o straně 6 cm. Doprostřed každého čtverečku vložíme náplň a buchtu pak pořádně zabalíme, aby náplň nevytekla. Buchty klademe v rozestupech pár centimetrů od sebe do pekáče hojně vymazaného máslem.

Necháme ještě chvíli vykynout a pak už jen pečeme zhruba půl hodinky v troubě předehřáté na 180 °C. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem. Dobrou chuť.

Foto: Shutterstock, zdroj: iReceptar, Kojetinskamouka