Přijdou vám nudle s rýží jako zvláštní kombinace? Máte pravdu, že v Evropě se jedná o velmi neobvyklou přílohu. Pokud jí ale dáte šanci, obohatíte svůj jídelníček o opravdovou lahůdku, která se určitě ve vaší kuchyni zabydlí.
Libanonská rýže: oblíbená příloha Blízkého východu
Rýže s vlasovými nudlemi je příloha, kterou byste našli také pod pojmem libanonská rýže a na Blízkém východě se těší velké oblibě. Aby byla tato příloha dokonalá, nemůžete použít jakoukoliv rýži a jakékoliv nudle. Dejte si na výběru záležet a držte se našimi radami při její přípravě.
Co budete na přípravu potřebovat
Na tuto pochoutku se používá jen dlouhozrnná nebo střednězrnná rýže. Nejlépe uděláte, pokud sáhnete po basmati. A co se týče nudlí, nejvíce se hodí klasické vlasové nudle, které dáváme běžně do polévek. Dále si připravte piniové oříšky. Jestli je neseženete, postačí vám mandle, které je potřeba nasekat na drobné kousky. Budete potřebovat i tuk. Ideální je máslo nebo olivový olej. Můžete použít také jejich kombinaci nebo sáhnout po přepuštěném másle ghí.

Velmi jednoduchý postup
Nejedná se vůbec o nic složitého a tuto přílohu hravě zvládne i začátečník. Propláchnutou rýži nechte okapat. V hrnci rozehřejte tuk a opékejte nudle po dobu max. 15 minut na středním plamenu, aby lehce zhnědly. Přidejte rýži a krátce opečte spolu s nudlemi. Nalejte vodu, přidejte sůl a přiveďte k varu. Vařte cca 15 minut na nízkém ohni pod pokličkou, dokud nebude rýže měkká. Nechte poté přiklopené ještě 15 minut odstát. Promíchejte a posypejte opečenými oříšky nebo mandlemi. Nakonec přidejte nasekanou čerstvou petrželku.
K čemu se libanonská rýže hodí?
Tuto přílohu můžete podávat ke grilovaným masům, stejně jako grilované zelenině. Výborně se k ní hodí lilek nebo cuketa. Je vynikající i k takovým pokrmům, jako jsou kuličky v rajčatové omáčce. Libanonská rýže skvěle doplní také špízy nebo dušené pokrmy.
Foto: Freepik, zdroj: Themediterraneandish, Feelgoodfoodie