Yerba maté je povzbuzující nápoj starý tisíce let, který sloužil jako součást rituálů u indiánských kmenů v Jižní Americe. V poslední době opět nabývá na popularitě i v Evropě a pokud jste ještě neměli tu čest, je na čase se s ním seznámit.
Víc než jen nápoj
Yerba maté se připravuje z lístků cesmíny paraguayské, které se osuší, opraží a několik měsíců takto připravené zrají, aby získaly svou chuť. Yerba maté však představuje mnohem víc, než jen nápoj. V Jižní Americe byl objeven stovky let před tím, než se na kontinent dostali Evropané a vždy byl považován za elixír, s nimž byly spojeny důležité tradice a rituály. Indiání ho považovali za dar bohů a využíval se při různých obřadech. Existuje několik druhů yerby a nabízí se i v řadách příchutí, jako je citronová tráva nebo třeba máta.
Připravte si elixír doma
Tento nápoj si můžete dát v kterékoliv čajovně, ale připravit si ho můžete i doma. Budete k tomu potřebovat pár speciálních pomůcek. Nejdůležitější je kalabasa, což je tradiční nádoba určená právě na tento nápoj. Bývá zpravidla vyrobena ze dřeva nebo vydlabaná z tykve. Naplňte ji do dvou třetin lístky yerba maté a nakloňte ji tak, aby se sesypaly k jedné straně. Do místa s menším množstvím lístků nalijete trochu vlažné vody. Až se listy navlhčí, můžete vložit kovové brčko s filtrem, tzv. bombillu. Poté zalijte vodou o teplotě 70-80 °C, louhujte cca 2 – 3 minuty a rovnou můžete pít.

Jak Yerba maté pít a co obsahuje
Yerba maté se stále dolévá vodou, dokud listy neztratí svou chuť. V Jižní Americe se kalabasa vždy předávala mezi lidmi a stávala se tak společenskou záležitostí. Pije se dlouho a pomalu a vychutnává se její jemně nahořklá chuť. Tento nápoj si však můžete připravit i klasicky jako čaj, když ho necháte chvíli louhovat a poté ho přecedíte. Yerba maté obsahuje přírodní kofein, vitamíny a antioxidanty, takže vám poslouží jako dobrá alternativa k čaji nebo kávě.
Foto: Freepik, zdroj: FoodandWine, arkrepublic, teatulia