Carpaccio na český způsob. To je talíř plný gothaje s cibulí, k pivu ideální

Carpaccio v oblasti gastronomie souhrnně označuje vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno syrové, ochucené studenou omáčkou. Původní carpaccio byloo hovězí maso a majonéza, ale postupem času nabraly na popularitě ryby (tuňák, losos) a později se ke slovu a hlavně k chuti dostaly také vegetariánská carpaccia.

Proč se carpaccio jmenuje carpaccio?

Carpaccio vzniklo roku 1950 v Benátkách. Hraběnka Amalie Nani Mocenigo zavítala do restaurace, kde jí šéfkuchař Giuseppe Cipriani respektujíc pokyny hraběnčina lékaře, který jí doporučil vyhýbat se tepelně upravenému masu, připravil talíř natenko nakrájené svíčkové s jemnou omáčkou. Pokrm zachutnal jak hraběnce, tak ostatním hostům, proto se bar Harry´s rozhodl zařadit jej do svého menu, jenže jak jídlo pojmenovat? Nakonec se pro název nešlo daleko. V Benátkách se zrovna konala výstava u příležitosti 500. výročí narození malíře Vittora Carpaccia. A protože jím typicky používané barvy, cihlově červená a béžově bílá, připomínaly hovězí a majonézu, bylo rozhodnuto.

České carpaccio pro otrlé

  • lihový ocet
  • voda
  • nakládané feferonky
  • kuličkový pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • cukr moučka
  • sůl
  • bílá cibule
  • červená cibule

Foto: Freepik

Do hrnce nalijeme hrnek lihového octa, dva hrnky vody a jeden hrnek nálevu z feferonek. Nakládané feferonky koupíte v každém obchodě. Do hrnce vhodíme ještě dva bobkové listy, 5 kuliček nového koření, kuličkový pepř dle gusta, dvě lžíce moučkového cukru a sůl podle chuti. Zhruba 10 minut povaříme. Kvůli palčivému odéru raději zapneme digestoř a otevřeme okna.

Bílou cibuli si nakrájíme najemno, červenou na proužky. Na talíř úhledně rozložíme cca 10 koleček gothajského salámu. Ten posypeme bílou a červenou cibulí, přidáme petržel nebo libeček a jednu feferonku. Ještě posypeme trochou kuličkového pepře, případně pálivým kořením. Zalijeme trochou nálevu, zakryjeme potravinou folií a dáme uležet na hodinku do lednice. Takových talířů můžete pro návštěvu vyrobit více. Pochoutka zachutná zvlášť hostům, kteří si libují v ostřejším jídle.

Foto: Shutterstock, zdroj: youtube, cs.wikipedia, dvojka