Fenomenální recept z dob komunismu. Dezert ptačí mléko vám dá vzpomenout na dětství

Ptačí mléko, jeden celkem tajemný název, pod kterým si ovšem každý pamětník může vybavit něco jiného. Pro někoho ptačí mlíčko představuje původně polský dezert, bílé kvádry polité čokoládou, které u našich severních sousedů stále frčí, jiný si zase vzpomene na lahodný jemný nápoj či dezert s vanilkovou příchutí. Abychom váš nostalgicky mlsný jazýček uspokojili, přinášíme recepty na obě dobroty.

Ptačí mléko alias polské bonbónky

V roce 1936 s pochoutkou přišel Jan Wedel. Jde o bonbon v čokoládě plněný mléčným suflé. Jak ho jednoduše vyrobit doma?

Ingredience

  • 230 ml smetany ke šlehání
  • 4 a ½ lžičky želatiny
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 150 g mléčné čokolády
  • mléko

Smícháme želatinu s trochou horké vody, dokud se nerozpustí. Smetanu vyšleháme do tuhé pěny, přidáme k ní moučkový cukr, promícháme, pak přidáme želatinu a znovu promícháme. Na plech vyložený potravinovou folií nebo mikrotenovým sáčkem směs vylijeme a vytvarujeme do obdélníkového či čtvercového tvaru. Dáme na zhruba 1 hodinu ztuhnout do lednice.

V hrnci si rozpustíme čokoládu s trochou mléka. Ztuhlou směs nakrájíme na menší kvádry nebo krychličky. Každý kousek namočíme případně potřeme čokoládou. Opět vrátíme do lednice a necháme čokoládu zatuhnout. Podáváme studené.

Pokud dáváte přednost příchutím, můžete do smetanové směsi přidat trochu kakaa nebo třeba kapku vanilkového aroma.

Foto: Freepik

Ptačí mléko jako pudingový dezert

Na „obláčky“ budeme potřebovat tyto suroviny.

  • 3 bílky
  • 10 g cukru
  • ½ lžičky skořice
  • 500 ml polotučného mléka

Na puding si nachystáme následující.

  • 1 vanilkový puding v prášku
  • 300 ml polotučného mléka
  • 40 g cukru

Nejprve se pustíme do přípravy tzv. obláčků. Bílky vyšleháme s 10 g cukru a na konci šlehání vmícháme půl lžičky skořice. Pak přivedeme k varu 0,5 l mléka. Lžičkou vykrajujeme z vyšlehaných bílků „obláčky“ a vkládáme je do vařícího mléka. V něm je několikrát obrátíme, vytáhneme a přendáme vychladnout do misky.

Teď je na řadě samotný dezert. Práškový puding rozmícháme v 300 ml mléka, přidáme 40 g cukru a směs nalijeme do mléka, ve kterém jsme připravovali bílkové nadýchané obláčky. Puding vaříme cca minutu, bude řidší než obvykle. Kdo chce, může přidat lžíci rumu. Puding servírujeme do hlubších talířů nebo větších misek a navrch aranžujeme obláčky.

Foto: Shutterstock, zdroj: polishfoodies, oetker, toprecepty