Cibulačka podle Zdeňka Pohlreicha. Tohle je jeden z jeho nejpovedenějších receptů

Dokonalá polévka, která zahřeje, to je cibulačka. Recept Zdeňka Pohlreicha na její pravou francouzskou verzi vás nadchne. Jeho cibulačka je snadná a neuvěřitelně lahodná.

Polévka z cibule byla oblíbená už za našich předků. Vždy se jednalo o levné jídlo plné zdraví prospěšných vitamínů. Původní recept vznikl ve Francii, ale i na českých stolech se tato polévka ve svých různých obměnách objevovala často, a to především v zimních měsících. Podávala se jen tak s chlebem. Vy si ji ale můžete připravit jako opravdovou pochoutku.

Luxusní cibulačku zvládne každý

Recept na úžasnou cibulovou polévku představil i český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který dokáže každému jídlu dodat onu delikátní chuť. A tento recept na pravou francouzskou cibulačku považujeme za jeden z jeho nejpovedenějších. Hravě ji zvládne doma připravit každý. I tato cibulačka je levná a výživná, zároveň je rychle hotová a její chuť je navíc delikátní. S přehledem dokonce může být součástí slavnostní tabule. 

Na cibulačku Zdeňka Pohlreicha budete potřebovat:

  • 4 větší cibule
  • 100 ml šumivého vína
  • 600 ml drůbežího vývaru
  • máslo
  • bagetu
  • strouhaný sýr (nejlépe Gruyère)
  • plátkový sýr
  • tymián
  • pažitku
  • sůl, pepř
  • olej (ideálně olivový)

Foto: Shutterstock

Příprava je velmi jednoduchá

Na másle osmažíme do zlatova nakrájenou cibuli. Přidáme sůl a pepř. Na chvíli vypneme plamen a poté nalijeme vývar společně se šumivým vínem. Přidáme pár snítek tymiánu a důkladně provaříme, a to alespoň 20 minut. 

Mezitím opečeme na olivovém oleji kolečka baget. Uvařenou polévku nalijeme do misek, na ní poklademe opečené bagety s plátkovým sýrem a ještě lehce posypeme strouhaným. Zdeněk Pohlreich dává sýr Gruyère, což je bezlaktózový švýcarský sýr z nepasterizovaného kravského mléka, který se často používá na sýrové fondue. Misky vložíme na chvíli do předehřáté trouby, aby se sýr jemně roztekl. Posypeme pažitkou a máme hotovo. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Recepty.eu, Fresh.iprima