Cikánské řízky, jak je dělá Zdeněk Pohlreich. Skvělá chuť díky pivu

Zdeněk Pohlreich připravil cikánské řízky na doporučení Štefana z Plzně, který kuchaře žádal, ať ty pravé „cikánské“ řízky připraví. Vyzkoušejte je taky, litovat nebudou hlavně příznivci pikantních chutí. A co je na nich nejlepší? Dělají se na grilu, takže ideální pro nadcházející jarní a letní sezónu.

Co si připravíme?

  • vepřový bůček
  • pepř
  • sójová omáčka nebo Maggi
  • rajský protlak nebo kečup
  • černé pivo
  • hořčice
  • chilli paprička
  • špeková kůže

Jdeme na to

Vepřový bůček pokrájíme na plátky. Ty pěkně rozložíme a naklepeme pouze pěstí, paličku nechte v šuplíku. Pak je hojně opepříme, a pozor! NESOLÍME!

Připravíme si marinádu. Smícháme trochu sójové omáčky (Štefan doporučoval Maggi), rajského protlaku (Štefan doporučoval kečup), hořčice a černého piva. Do marinády nakrájíme ještě jednu chilli papričku, slabé povahy vynechají. Marinádu dobře promícháme a následně do ní klademe plátky masa. Řízky necháme chvíli marinovat, nejlépe v chladu.

Rozpálíme gril, potřeme ho špekovou kůží a začneme grilovat namarinované řízky, z jedné i druhé strany, ideálně se zakrytým víkem grilu. Pokud vám zbyla marináda, potírejte jí maso i během grilování a klidně i vteřinku po grilování, budou tak mít více šťávy a chuti.

Foto: Shutterstock

Cikánské řízky z kuřecího masa

Pokud na tak ostré jídlo nemáte chuť, klidně vyzkoušejte tzv. kuřecí cikánské řízky.

  • 400 g kuřecích stehenních řízků
  • 5 lžic Solamylu
  • 5 lžic oleje
  • 5 vajec
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička kari
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžička worcestrová omáčka
  • 1 cibule

Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Také maso nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme v míse a přidáme všechny ostatní suroviny. Směs necháme 24 hodin uležet v lednici. Druhý den na pánvi rozpálíme olej, hmotu nabíráme naběračkou a tvoříme na pánvi malé placičky, smažíme dozlatova z obou stran.

Foto: Shutterstock, zdroj: iDnes, toprecepty