Citronová babeta podle receptu ze socíku. Nejvoňavější a nejnadýchanější

Populární babeta byla vždy oblíbená u dětí i dospělých. Tento nadýchaný moučník s vůní citronu je ideální nejen jako zákusek ke kávě, ale může být i chutnou sladkou snídaní. Díky jednoduchému receptu níže budete mít čerstvou babetu vždy po ruce.

Jednoduchý recept na chutnou buchtu

Klasická babeta, jak ji známe, se pekla a prodávala v hliníkové misce. Bylo to praktické, protože se jedná o křehký moučník, který by se při další manipulaci mohl začít drobit. Samozřejmě my doma nemusíme nutně mít stejnou misku. Bohatě nám postačí dortová forma.

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 220 g moučkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody
  • 2 citrony (ideálně bio, které nejsou ošetřeny chemickými přípravky)
  • sůl

Postup:

Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Smícháme mouku a prášek do pečiva. Oba citrony vymačkáme a z jednoho nastrouháme kůru. K vyšlehaným žloutkům s cukrem postupně přidáme citronovou kůru, citronovou šťávu, olej, vodu a směs mouky a prášku do pečiva.

Z bílků a špetky soli si vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta. Těsto pak vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Dáme péci na 150 °C na jednu hodinu. Zda je babeta již upečená, můžeme poznat pomocí špejle. Pokud na ní po vpíchnutí zbude syrové těsto, ještě potřebuje trochu dopéct.

Hotovou babetu můžeme tradičně posypat moučkovým cukrem nebo ji polít citronovou polevou.

Foto: Shutterstock

Recept na chutnou citronovou polevu

Ingredience:

  • 300 g moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Ohřejeme mléko tak, aby bylo horké. Poté jej přidáme do mísy s moučkovým cukrem. Do směsi přilijeme i citronovou šťávu. Třeme tak dlouho, dokud nevznikne hladká a lesklá hmota. Tu pak použijeme k dozdobení naší babety.

Foto: Shutterstock, zdroj: toprecepty, youtube, Makova-panenka