Do vývaru je potřeba přidat jednu obyčejnou surovinu. Bude ještě výživnější

Uvařit chutný a silný vývar je kumšt. Každá hospodyňka má svůj zaručený recept, na který nedá dopustit. Vývar je možné připravovat na několik způsobů a hrát si s jeho chutí dle toho, jaké používáte maso, zeleninu nebo koření. Chuť vývaru ovlivňuje i to, zdali připravujete masový nebo kostní vývar a jak dlouho vývar táhnete na plotně. Na vývar je vhodné používat pomalý hrnec nebo ho připravovat několik hodin na sporáku v klasickém hrnci. Tlakový hrnec vám při přípravě vývaru tu správnou službu neudělá.

Léčivé účinky vývaru

Vývar je pokrm, který je po generace považován za lék. Dodnes se používá nejen k léčbě nachlazení, ale i k podpoře těla při různých onemocněních a rekonvalescenci. Důvodem je to, že vývar obsahuje velké množství minerálů, bílkovin, aminokyselin a tuků. Dlouho tažený vývar také obsahuje želatinu, která je skvělá pro zdraví kloubů i trávícího ústrojí. Vývar je také bohatý na kolagen, který pozitivně ovlivňuje stav vlasů, zubů, nehtů i kloubů.

Jak na správný masový vývar

Na masový vývar můžete použít nejen kuřecí nebo hovězí maso. Poctivý vývar lze připravit i z masa vepřového, krůtího, králičího, kachního či z divočiny nebo ryby. Každé maso nabízí jiné složení živin i jinou chuť a druhy vývaru můžete obměňovat dle vašich momentálních preferencí. Masový vývar je slabší než kostní a také lépe stravitelný. Potřebujete na něj kvalitní maso včetně kostí, kloubů a kůže. Připravit si můžete kuřecí stehna, hovězí nebo vepřová žebra či husí krky. Maso zalijte vodou a vařte alespoň 6 hodin na nízkou teplotu tak, aby pomalu probublával.

Foto: Freepik

Kostní vývar a tajná ingredience

Na kostní vývar použijte pouze kosti s minimem masa. Vhodné jsou morkové či kloubní kosti a skeleton od drůbeže. Pokud do kostního vývaru přidáte lžíci kvalitního jablečného octa, vývar bude mnohem výživnější, protože ocet pomáhá vytáhnout z kostí živiny. Kostní vývar vařte klidně i 72 hodin. Můžete ho vařit se zeleninou nebo bez, jak jste zvyklí. Kosti z vývaru lze používat opakovaně, dokud se zcela nerozpadnou.

Foto: Shutterstock, zdroj: SteakSchool, thetastyhub