Domácí tavený sýr podle receptu Ládi Hrušky. Stačí pár surovin

Když se chce, všechno jde. Pokud nejsme líní, dokážeme si suroviny, které běžně kupujeme v obchodě, připravit doma sami. Mnohem levněji a dost často i kvalitněji. Jak třeba na tavený sýr, domácí chleba nebo pivní rohlíky podle Ládi Hrušky, lidového kuchaře?

Domácí taveňák

  • 250 g tvarohu v pozlátku
  • 1 lžička jedlé sody
  • máslo (1 cm z kostky)
  • sůl

Tvaroh vyklopíme do misky, osolíme podle chuti, přidáme lžičku jedlé sody, promícháme a necháme 10 minut uležet při pokojové teplotě. Na kastrolku rozpustíme máslo (ukrojíme plátek z kostky másla tlustý cca 1 cm). Roztopené máslo nalijeme k tvarohu, zamícháme a dáme vychladit. Pokud chceme, aby měl náš tavený sýr konkrétní chuť, můžeme přidat najemno nakrájenou šunku, rybičky nebo bylinky.

Domácí hrníčkový chleba

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • ½ lžičky sušeného droždí
  • 1,5 lžičky soli
  • drcený kmín

Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl, kmín a nalijeme vodu. Pořádně promícháme vařečkou, ať máme pěkné těsto. Mísu pak zakryjeme utěrkou a těsto necháme 12-18 hodin kynout. Po uplynutí této doby těsto vyklopíme na pomoučněný vál a důkladně prohněteme. To děláme tak, že těsto přes sebe neustále překládáme. Nakonec vytvarujeme bochník a ten necháme další hodinku kynout. Rozehřejeme si troubu na 200 °C. Necháme v ní nahřát i pekáček. Těsto do pekáčku dáme, přikryjeme a pečeme 30 minut. Pak odklopíme poklici (víko) a pečeme dalších 20 minut.

Foto: Shutterstock

Pivní rohlíky

  • 3,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžička soli
  • hrubá sůl a kmín (na posypání)
  • 1 hrnek světlého piva
  • ¾ kostky droždí
  • 1 panák oleje

Trochu piva mírně ohřejeme, smícháme s droždím a připravíme kvásek. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, osolíme ji, promícháme a vytvoříme důlek. Do dolíku nalijeme kvásek a necháme kynout. Jakmile uvidíme bublinky, přilijeme zbytek piva, olej. Oddělíme žloutek od bílku, žloutek přidáme k těstu, bílek schováme. Těsto důkladně zpracujeme a necháme 10 minut kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů. Každý díl zpracujeme na bochánky, následně rozválíme na placky a ty srolujeme do rohlíků. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Ve skleničce si rozmícháme bílek s mlékem a špetkou soli, potřeme jím rohlíky. Na závěr posypeme hrubou solí a kmínem. Dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C, po 5-7 minutách přepneme ne horkovzduch a pečeme dozlatova.

Foto: Shutterstock, zdroj: tn.nova, Recepty, Receptyhrusky