Jak skladovat zbytky kuřete, aby vám z něj nebylo špatně

Často se stane, že jídla uvaříme o něco více, než jsme schopni zkonzumovat. Jak a kdy zabalit kuře, kde a jak dlouho ho skladovat a v neposlední řadě také jak poznat, že už je kuřecí maso nepoživatelné? Nebojte se, vše se dozvíte.

Jak dlouho vydrží kuře v lednici?

Tepelně upravené kuře vydrží v lednici až 4 dny. To platí jak pro kuřecí řízky a nugetky, tak pro zbytky pečeného, grilovaného či restovaného kuřete. Zbytky však musíme správně a včas zabalit. Kuře musí skončit v lednici do dvou hodin od dovaření. Bakterie se na něm totiž v případě delšího ponechání při pokojové teplotě začnou množit velice rychle, a to by pro nás nemuselo být zdravé. Kuře vložíme do čisté, suché, vzduchotěsné nádoby nebo do vzduchotěsného sáčku určeného ke skladování potravin. Pro jistotu krabičku či pytlík označíme datem zabalení.

Kdy je kuřecí maso ještě poživatelné?

Ač by maso mělo vydržet 3 až 4 dny, stoprocentně se na to spolehnout nedá. Zjistěte proto, jak spolehlivě určit, jestli je kuřecí zbytky ještě bezpečné jíst.

Zkažené maso se dá docela dobře poznat na první pohled. Jeho barva se mění do šedé nebo zelené, při důkladnějším prozkoumání můžete zaznamenat také plíseň na povrchu masa. Zkažené kousky také působí slizce. Dalším vodítkem je vůně nebo spíš zápach. Pokud se kuře už opravdu nedá jíst, bezpečně to poznáte, když si k němu čichnete. Je-li vám jeho odér jenom trochu podezřelý, raději kuře vyhoďte.

Foto: Shutterstock

Co když sním zkažené kuřecí maso?

Když budete mít štěstí, postihne vás drobná žaludeční nevolnost. Když to bude horší, může vám hrozit otrava jídlem, to se většinou týká dětí, starších lidí, těhotných žen a osob se slabou imunitou. Otravu často provází zimnice, zvracení, průjem, dehydratace, někdy až krvavá stolice. Pokud příznaky přetrvávají 12 hodin a více, pospíchejte k lékaři.

Foto: Shutterstock, zdroj: EatingWell, allrecipes