Dort z cukety a mrkve. Nezní to zrovna vábně, ale je vynikající a krásně nadýchaný

Máte doma zásoby cukety z vlastní zahrádky a nevíte jak s nimi naložit? Připravte si z nich skvělý dort, který bude nejen chutný, ale taky zdravý. Bude totiž celý ze zeleniny. Pokud tedy potřebujete do jídelníčku svých dětí propašovat zeleninu tak, aby to nepoznaly, tohle je snadný způsob jak na to. Cuketovo-mrkvový dort si totiž zamiluje každý a ani nepozná, že jí něco zdraví prospěšného. Jak si tento vynikající dezert tedy připravit?

Co potřebujete na přípravu dortu

Příprava dortu není složitá. Nastrouhejte půl hrnku cukety a půl hrnku mrkve. Přidejte k tomu dva hrnky polohrubé mouky, dvě vajíčka, hrnek moučkového cukru, půl hrnku nasekaných ořechů, půl hrnku oleje a čtvrt hrnku mléka. Dále přisypte lžičku kypřícího prášku do pečiva a špetku soli pro zvýraznění chuti. Do receptu patří i trocha mleté skořice a nastrouhaného muškátového oříšku, lžička citronové šťávy a špetka vanilky. Veškeré ingredience pečlivě promíchejte a to buď vařečkou, nebo za pomoci kuchyňského robota. Všechny chutě se tak dokonale propojí a v dortu nebudou žádné nepříjemné hrudky. Směs rozetřete do máslem vymaštěné a moukou vysypané dortové formy a následně vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Zhruba po čtyřiceti minutách bude dort upečený. Jestli je hotový zkontrolujte špejlí. Dort můžete vyndat, jakmile se na špejli nebude lepit těsto.

Foto: Shutterstock

Na dort patří i poleva

Zatímco dort chladne, připravte si polevu. Na ni budete potřebovat hrnek moučkového cukru, čtvrt hrnku rozpuštěného másla a čtvrt hrnku smetany. Tyto ingredience smíchejte, vložte do kastrolu a přiveďte za stálého míchání k mírnému varu. Vařte dvě minuty, dokud poleva nezačne měnit svou konzistenci a houstnout. Do polevy zamíchejte lžičku vanilkového extraktu a nechte ji chvíli zchladnout. Jakmile bude dostatečně hustá, můžete ji na dort rozetřít. Dort poté dozdobte podle své fantazie. Velkou parádu udělá marcipán, ořechy i barevné posypky.

Foto: Shutterstock, zdroj: allrecipes, TasteofHome