Fantastický italský dort. Hotový ho máte za chvíli a chuťově vás ohromí

Itálie je známá pro svou výtečnou kuchyni. Pizza, těstoviny, mořské plody, ale i dezerty jako je Tiramisu, Panettone, zmrzlina nebo Panna cotta. Mezi Italy je ale oblíbený i dvouvrstvý dort, který se připravuje z odpalovaného těsta a plní se jemným krémem. Tento moučník je nejen lahodný, ale také snadný a rychle hotový. Chcete si ho připravit také?

Specifika italského dortu

Celý proces přípravy dortu spočívá v tom, že vytvoříte husté těsto, které rozdělíte na dva díly a upečete. Po upečení nanesete vrstvu žloutkového krému mezi tyto korpusy. Podobné dezerty najdete i v jiných kuchyních. Ve Francii se takovému dortu říká Mille-feuille a v Polsku Karpatka. Ten italský je ale jedinečný tím, že neobsahuje pudinkový prášek a přesto krém drží pěkně pohromadě.

Jak na přípravu dortu

Nejprve je potřeba si připravit odpalované těsto. V hrnci si rozehřejte 80 gramů másla a přilijte k němu 100 mililitrů vody, 100 mililitrů mléka a přisypte půl lžičky soli. Míchejte, dokud se sůl nerozpustí. V jiné nádobě smíchejte 150 gramů hladké mouky se lžičkou prášku do pečiva a nasypte tuto směs do hrnce k ostatním surovinám. Pečlivě míchejte, dokud vám nevznikne husté těsto. Vypněte hořák a hrnec odstavte. Těsto nechte úplně vychladnout. Jakmile těsto vychladne, vmíchejte do něj pečlivě 4 vejce. Těsto poté rozdělte na dvě stejné části. Tyto části postupně upečte v dortové formě v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Po dvaceti minutách by měl být korpus upečen.

Zdroj: YouTube

Připravte si žloutkový krém

Žloutkový krém si připravíte tak, že dvě vejce smícháte se 150 gramy cukru krystal, 100 gramy hladké mouky a půl litrem mléka. Tuto směs zahřívejte na sporáku za stálého míchání. Po dosáhnutí bodu varu, stáhněte plamen hořáku na minimum a krém usilovně míchejte ještě tři minuty. Po vychladnutí zašlehejte do krému 180 gramů másla a dort zkompletujte. Na jeden korpus rozetřete žloutkový krém a poté přiklopte druhým dílem, nechte v lednici chladit alespoň dvě hodiny.

Foto: Shutterstock, zdroj: jidlo, TheSpruceEats