Francouzské brambory na český způsob. Levnější a lepší než originál

Připravíte-li si francouzské brambory podle českého receptu, vykouzlíte sobě a svým blízkým vynikající pokrm. Výhoda pro vás? Je to velmi jednoduché a levné jídlo.

Francouzské brambory, které se připravují v českých kuchyních, ve francouzských domácnostech ani restauracích rozhodně nikdy neuvidíte. Francouzi sice rádi zapékají jakoukoliv zeleninu, ale používají trochu jiné ingredience. Jejich způsob zapékání se vžil pod názvem gratin a určitě jste se už s pojem gratinované brambory nebo gratinovaná zelenina setkali. Zpět ale k našim francouzským bramborám. V čem jsou tak skvělé?

Jeden recept ze sta

Na “českých” francouzských bramborách je nejlepší variabilita ingrediencí. Můžete do nich přimíchat cokoliv, co se k bramborám hodí a co zrovna máte po ruce. Není tedy potřeba žádný velký nákup ingrediencí, což také dost snižuje cenu tohoto pokrmu. V Každé domácnosti se tedy můžete setkat s úplně jinými chutěmi francouzských brambor.  

Další výhodou tohoto jídla je, že jeho příprava nezabere moc času. Všechno smícháte dohromady a šup s tím do trouby. Po poměrně krátké době je oběd nebo večeře hotová. My vám přinášíme jeden recept ze sta. A nezapomeňte, že si ho můžete s klidem přizpůsobit vašim chutím.

Foto: Freepik

Co budete potřebovat na francouzské brambory

  • 1 kg brambor
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g uzeného masa
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany
  • olej, sůl, kmín a pepř

Oloupané brambory nakrájejte na plátky, uzené maso na kostičky, cibuli a česnek najemno. Přidejte kmín, sůl a pepř. Smíchejte a vložte do pekáče vymazaným olejem. Pečte při 180 °C cca 35 minut. Po uplynutí této doby zalijte zapečené brambory směsí, kterou získáte  smícháním smetany a vajec se špetkou soli. Za dalších 35 minut máte hotovo.

Čím brambory ozvláštnit?

Uzené maso má v pokrmu skvělou chuť, ale někdo ho nemusí. Můžete dát šunku nebo jiný druh salámu. Do brambor můžete přidat zelený hrášek nebo červenou papriku. Skvěle se bude hodit i sýr jakéhokoliv druhu. Fantazii se meze nekladou. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Albert, Korenizivota