Páchnoucí větry nejsou jen tak, původcem je sirovodík. Ze stravy dejte pryč mléčné výrobky a ovoce

Máte-li často nafouklé břicho, trápí vás nadýmání a plynatost, měli byste se zaměřit na to, jaké potraviny konzumujete. Pokud mají vaše větry nepříjemný zápach, vynechejte jídla, která obsahují sirovodík. 

Plynatost a páchnoucí větry mohou potrápit každého. Pokud se chystáte na návštěvu, večírek nebo jinou společenskou událost, vyřaďte z jídelníčku mléčné výrobky a některé ovoce. Tyto potraviny obsahují sirovodík, který způsobuje onen nepříjemný zápach. Jestli se ale jedná o problém dlouhodobý, vyhledejte raději pomoc lékaře.

Jak vzniká plynatost v těle

Větry jsou způsobené fermentací baktrerií v tlustém střevě. To, co jíme, ovlivňuje složení bakterií a pokud jíme nevhodně, dochází k hnilobným procesům. Bakterie rozkládají nestrávené zbytky jídel a během trávení střeva produkují více sloučenin se sírou, jako je například sirovodík. Ten způsobuje onen nepříjemný zápach.

Pokud je zápach opravdu hnilobný a připomíná shnilé maso, mohlo by se jednat o vážnější problém a je proto vhodné, konzultovat ho s odborníkem. Vždy ale stojí za pokus nejdříve vyřadit potraviny, které k zápachu přispívají.

Foto: Freepik

Vyhněte se laktóze a potravinám s obsahem síry

Může se vám zdát, že se jedná o mnoho potravin, které je potřeba vyřadit. Bude ale stačit, když se na ně zaměříte a budete je alespoň eliminovat.

Jedná se o téměř veškeré mléčné výrobky. Ty totiž obsahují laktózu, kterou mnoho lidí nedokáže dobře zpracovat. Vyhněte se na nějakou dobu mléku, jogurtům, sýrům, tvarohům a ostatním výrobkům z mléka. 

Také potraviny, které obsahují síru, stojí za nevábným aroma plynů. Je to například cibule, česnek, kapusta, zelí, brokolice, ale také alkohol, jako je pivo nebo víno. Také maso, ryby a vejce konzumujte střídmě. 

Problémy může způsobit i čerstvé ovoce a luštěniny

Čerstvé ovoce obsahuje fruktózu, která také přispívá k zapáchajícím větrům. Máte-li chuť na ovoce a trpíte tímto problémem, alespoň ho krátce povařte. Čerstvé ho nekonzumujte. A luštěniny? Ty potrápí každého, kdo je nesprávně připraví. Vždy je předem namáčejte alespoň 8 hodin, nejlépe ale přes noc. Vodu před vařením vyměňte a luštěniny pořádně propláchněte.  Proti nadýmání přidejte do vroucí vody bazalku, tymián, bobkový list nebo římský kmín.

Foto: Freepik, zdroj: Atlasbiomed, Insider