Jak správně upéct vepřové maso. Klíčem je zvolit správnou dobu pro daný kus

Vepřové maso není na přípravu tak složité jako například hovězí, na druhou stranu se dá při jeho tepelné úpravě zkazit více než třeba u drůbežího. Jedno však mají všechny druhy vepřového masa společné. Konečná vnitřní teplota masa, kterou můžete překontrolovat speciálním teploměrem, by měla dosáhnout 68 °C a pak ještě vystoupat na 71 °C.

Vepřová kotleta

Pravděpodobně nejčastěji připravujeme vepřovou kotletu v troubě. Tu pečeme v troubě předehřáté na 165 °C cca 30 minut, 15 minut z každé strany. Při přípravě kotlety na pánvi rozehřejeme plotýnku na středně vysokou teplotu, počkáme, dokud se olej nezačne třpytit, to trvá 4-5 minut. Vepřové kotlety opékáme zhruba 4 minuty z každé strany. V případě, že holdujeme pomalému hrnci, nejprve plátky kotlety opékáme z každé strany po jednu minutu, poté nastavíme hrnec na nízkou teplotu a necháme ho pracovat 4 hodiny. Kotletu na grilu připravujeme na 260 °C na přímém ohni s otevřeným víkem grilu. Grilujeme přibližně 4 minuty z každé strany.

Vepřová panenka

Troubu předehřejeme na 165 °C a panenku pečeme odkrytou zhruba 20-25 minut. Pokud plánujeme panenku „pomalit“, do pomalého hrnce vložíme okořeněné maso a pečeme na nízký stupeň přibližně 4 hodiny. Maso je třeba podlít. Gril na panenku předehřejeme na 260 °C, grilujeme na přímém teple a ideálně se zavřeným poklopem. O vepřové panence se dá říct, že má strany tři, takže dohromady grilujeme necelých 15 minut, každou stranu 4 a půl minuty.

Vepřová pečeně (hřbet, plec, žebro)

Troubu předehřejeme na 163 °C a pečeni pečeme odkrytou zhruba 25-30 minut. Při přípravě pečeně v pomalém hrnci jej nastavíme buď na nízký stupeň a necháme jet 6-7 hodin, nebo na vysoký stupeň a pečeme 3-4 hodiny. V případě grilování gril předehřejeme na 163 °C, pečeme pouze na středu a na nepřímém ohni se zavřeným víkem 25-30 minut.

Zkrátka a jednoduše, není maso jako maso a pokud chcete mezi svými známými figurovat jako místní Pohlreich, Forejt nebo třeba Ramsay, musíte mít tyto rady v malíku.

Foto: Shutterstock, zdroj: ontariopork.on.ca