Jak upéct dokonalé kuře. Jen takto bude maso šťavnaté a kůrka opravdu křupavá

Pečené kuře se zdá jako jídlo, které je lehké na přípravu. Ovšem i příprava pečeného kuřete má svá pravidla, díky kterým nebude kuře vysušené a nebude mít z výpeku rozmáčenou kůži. Pokud pečete celé kuře, jistě jste si všimli, že je těžké vychytat tu správnou délku pečení. Prsa jsou hotová rychle, ale stehna potřebují na přípravu dvakrát více času. Jak to tedy udělat, aby byla kuřecí prsa po upečení šťavnatá, kuřecí stehna nebyla tuhá a dala se oddělit od kosti a navíc mělo celé kuře křupavou kůrku?

Jak na šťavnaté maso

Než dáte kuře do trouby, nechte ho alespoň hodinu stát v pokojové teplotě. Masu, které šoupnete na pekáč rovnou z lednice, trvá déle, než se zatáhne, a proto pustí více šťávy. Pokud do trouby vložíte kuře pokojové teploty, maso se stáhne rychleji a po upečení bude šťavnatější. Kuřecí prsa před pečením mírně rozřízněte a vložte do tohoto prostoru plátek másla, díky kterému se prsa nebudou tak rychle vysušovat. Zabránit vysušení kuřecích prsů pomůže i trik, kdy konce stehen překřížíte a svážete k sobě nití. Takto uzavřete břišní dutinu kuřete a teplo nebude sálat na prsa zevnitř.

Foto: Shutterstock

Jak na správně křupavou kůrku

Pokud vám záleží na tom, aby mělo kuře křupavou kůrčičku, potřete ho sádlem a následně osolte a okořeňte, jak jste zvyklí. Aby kůže kuřete nebyla z výpeku rozmočená a tudíž nepoživatelná, použijte na pečení kuřete mřížku, kterou položíte do pekáče a na ní dáte kuře prsní částí dolů. Troubu rozehřejte na 220 °C a po vložení kuřete ji snižte na 180 °C, tím urychlíte zatažení masa a udržení šťávy. Na pekáč nalijte trochu vody a první půl hodinu troubu neotvírejte. Po půl hodině kuře otočte a potřete výpekem. Na posledních 15 minut pečení zvyšte teplotu na 200 °C a tím si křupavou kůrku zajistíte určitě.

Kdy vyndat kuře z trouby

Kuře nepečte na horkovzdušný program, ale na klasické pečení nebo grilování. To, jestli je kuře hotové, poznáte tak, že proříznete nejsilnější vrstvu masa. Pokud z ní vychází čirá šťáva a nikoliv načervenalá nebo narůžovělá tekutina, je maso upečené. Můžete také zkusit oddělit stehenní kost od celého kuřete. Pokud to půjde snadno, kuře můžete z trouby vytáhnout. Po vytáhnutí z trouby, nechte kuře odpočinout alespoň 10 minut, díky tomu vám z něj po rozříznutí nevyteče všechna šťáva.

Foto: Shutterstock, zdroj: allrecipes, cafedelites