Jídlo můžete ohřívat i vícekrát. Je důležité dodržet tento postup a pak se vám nic nestane

Jistě jste mnohokrát slyšeli o tom, že by se jídlo nemělo ohřívat více než jednou. Údajně prý proto, že opakovaně ohřáté je nepoživatelné. Jedná se však pouze o mýtus. Když dodržíte pár jednoduchých pravidel, nemusíte se vůbec bát ohřívat své jídlo vícekrát. Díky tomu tak můžete ušetřit čas, který byste jinak strávili každodenní přípravou čerstvého jídla. Vedle toho také redukujete objem vyhozených pokrmů, které by se mohly zbytečně zkazit, kdybyste dodržovali pravidlo „jednoho ohřátí“.

Proč vlastně dochází k otravám

V potravinách se mohou běžně vyskytovat viry a bakterie. Zatímco viry se tepelnou úpravou zničí, bakterie mohou stále růst. Možná se ptáte, kde se tam tyto mikroorganismy vzaly. Odpověď je jednoduchá – buď se přirozeně vyskytují v prostředí, odkud potravina pochází nebo se do ní dostanou při manipulaci (například při převozu z farmy do obchodu).

Bakterie jsou těmi původci, které dělají pokrm nepoživatelným a způsobují to, že se kazí. Pak jsou tu ještě patogeny, jejichž vinou nám je po požití takového jídla zle. Některé tyto patogeny produkují toxiny. Bakterie zase vytvářejí tzv. endospory. Tepelná úprava potravin dokáže bakterie zabít, ale nezbaví vás toxinů ani endospor.

Bakteriím se zpravidla daří v teplotách od 5 do 60 °C. K největšímu růstu dochází při teplotě od 37 °C. Mezi nejvíc rizikové potraviny patří maso, mléčné výrobky a mořské plody. Po uvaření i rýže, těstoviny a vejce.

Foto: Shutterstock

Jak účinně předejít množení bakterií

Abyste předešli zdravotním komplikacím, udržujte potraviny mimo teplotní rozmezí v němž se bakteriím daří nejvíce.

Potraviny, které mají být v chladu udržujte při teplotě menší než 5 °C. Teplé pokrmy naopak uchovávejte při teplotě nad 60 °C. Horké pokrmy před uložením do lednice nechte vychladnout na pokojovou teplotu (cca 21 °C). Není totiž vhodné je tam dávat hned po uvaření. V lednici pak dochází ke zvýšení teploty o 5 °C, což může mít neblahý vliv na ostatní uložené potraviny. Uvařené jídlo byste měli uskladnit nejméně do dvou hodin.

Pokud budete své pokrmy uskladňovat podle doporučených pokynů, vícenásobné ohřátí vám jistě nezpůsobí žádné zdravotní obtíže. Může to však mít vliv na texturu, chuť a někdy i výživové hodnoty. Kdyby se vám po několikátém ohřátí daný pokrm jakkoliv nezdál, raději jej vyhoďte. To platí zejména při přípravě jídla pro děti, těhotné ženy, starší lidi nebo osoby se sníženou imunitou.

Foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker, TheGuardian