Linecké cukroví dle receptu Josefa Maršálka. V jeho rodině se dědí

Pečete o Vánocích linecké cukroví? Josef Maršálek také! Vyzkoušejte recept známého českého cukráře. Není vůbec složitý a jeho výsledek je geniální. Josef Maršálek prozradil, co do lineckého dávaly jeho babičky.

Vánoce bez lineckého cukroví, jakoby ani nebyly. Recepty si často neseme od svých rodičů nebo prarodičů. Nechte se letos inspirovat receptem od vynikajícího cukráře Josefa Maršálka, který ho má od svých babiček. 

Jak na linecké těsto podle mistra cukráře

Pokud chcete mít na vánočním stole dokonalý koncert chutí lineckého cukroví, vytvořte si těsto z těchto ingrediencí a použijte postup níže. Budete potřebovat:

  • 290 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 200 g studeného másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • špetku soli
  • 1 žloutek, 1 bílek
  • nahrubo nasekané mandle

Nejdříve smíchejte mouku s kukuřičným škrobem a postupně přidejte ostatní ingredience. Snažte se s těstem pracovat rychle, aby se máslo moc nerozpustilo. Až bude vypadat jako drobenka, přidejte žloutek a vytvořte hladké těsto. To je potřeba nechat vychladnout. Udělejte z něj šišku, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočívat alespoň půl hodiny. 

Důležitý krok před pečením

Pokud máte těsto odpočaté, vyválejte ho na placku tenkou cca 3 mm a můžete začít vykrajovat tvary podle libosti. Myslete na to, že je budete slepovat. Vykrajujte je tedy vždy do dvojice a na jednom z páru vždy udělejte ještě malou díru. 

A teď to hlavní: tvary s dírou potřete rozkvedlaným bílkem a posypejte nahrubo nasekanými mandlemi. To jste možná doposud nedělali, ale my vám rozhodně doporučujeme tento trik vyzkoušet. Díky němu bude mít vaše linecké cukroví lahodnou chuť. A navíc bude také skvěle vypadat!

Už jen pár minut a linecké provoní kuchyň

Troubu předehřejte na 160 °C. Linecké cukroví se peče pouhých 10 minut, pěkně do zlatova. Vychladlé a na studenějším místě odpočaté tvary potom už jen slepíte marmeládou. 

Když tento recept vyzkoušíte, určitě si ho zamilujete. A možná právě i on zůstane ve vaší sbírce receptů, které se budou ve vaší rodině dědit z generace na generaci.

Foto: Shutterstock