Míchaná vajíčka podle světového šéfkuchaře. Klíč je v pánvi

Míchaná vajíčka sice dovede připravit každý, ale pokud je chcete mít co nejchutnější, inspirujte se receptem a radami světoznámého britského šéfkuchaře, moderátora a spisovatele, jehož restaurace získaly dohromady 17 michelinských hvězd. Ano, není jím nikdo jiný než Gordon Ramsay.

Míchaná vajíčka Gordona Ramseyho

  • 2-4 vejce
  • máslo
  • zakysaná smetana
  • sůl
  • pepř
  • jarní cibulka

Do studené nepřilnavé pánve si rozklepneme vejce. V žádném případě nemícháme! Nyní pánev přemístíme na plotýnku, k vajíčkům přidáme kostičku másla a pánev rozehřejeme. Do ruky si vezmeme stěrku a tou celou směs mícháme. Tohle děláme 60 vteřin, pak na 30 vteřin pánev odstavíme, stále stěrkou promícháváme a seškrabáváme vejce ze stěn a dna pánve. Pak opět vrátíme na plotýnku, plamen ztlumíme a chvíli ještě mícháme. Následně opět sundáme z plamene, promícháme, přidáme trochu zakysané smetany, osolíme a opepříme. Jedině tak budou míchaná vajíčka jemná a nadýchaná. Můžeme dochutit ještě nakrájenou jarní cibulkou.

Foto: Shutterstock

Jak na nezapomenutelné volské oko?

  • olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • vejce
  • chilli koření

Rozehřejeme si pánev a nalijeme na ni trošičku oleje a přidáme kostičku másla. Až se máslo rozpustí, snížíme plamen a máslo okořeníme, stačí trochu soli a trochu pepře. Pak na pánev opatrně a něžně rozklepneme vajíčko a trochu potřepeme pánví. Vajíčko mírně posypeme tzv. „chilli flakes“ – kořením Chilli kousky. Ztlumíme plamen, opět zahýbeme pánví. Pak máslo kolem vajíčka nebereme lžící a přelijeme přes volské oko. Potom sundáme pánev z plotýnky, stěrkou odlepíme vejce od pánve, ale necháme ho v ní. Protřepeme, nabereme vejce obracečkou, vykapeme máslo a servírujeme.

Jsou vejce na snídani zdravá?

U nás v Čechách jsme zvyklí podávat vajíčka spíše k večeři, zatímco na západě si vydatnou snídani bez nich ani nedovedou představit. Jsou vejce k snídani zdravá? Ano, ano. Už jen díky obsahu mnoha vitamínů, kyseliny listové, fosforu, selenu, vápníku a zinku. Jsou výborným zdrojem bílkovin, antioxidantů a „dobrého“ cholesterolu. Zlepšují naše vidění a skvěle zasytí. Pro začátek dne ideální.

Foto: Shutterstock, zdroj: youtube.com, Keckmedicine, Gordonramsayrestaurants