Uvařte ze zbytků mimořádně chutný pokrm. Nic to nestojí a všichni budou spokojeni

Už jste někdy slyšeli pojem uhlířina? Jde o staročeský recept, který je levný, rychlý a zasytí. Jeho jednotlivé podoby se liší, vy si můžete vyzkoušet připravit ten, který na svém youtubovém kanále vařil Babica.

Ingredience

  • voda
  • sůl
  • brambory
  • sádlo
  • 2 cibule
  • slanina
  • kmín
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • mléko
  • kypřící prášek
  • 2 stroužky česneku
  • nasekaná petrželka

Foto: Shutterstock

Příprava Uhlířiny krok za krokem

  1. Dáme vařit vodu, tu osolíme. Oloupeme a nakrájíme brambory, vložíme do vroucí vody a uvaříme doměkka.
  2. Na pánvi rozpustíme sádlo a orestujeme najemno nakrájenou cibulku, necháme opékat na straně. Zatímco se cibule restuje, nakrájíme na čtverečky slaninu a dáme ji opékat na druhou stranu pánve. Opékáme do křupava.
  3. Do brambor přidáme kmín.
  4. Pustíme se do přípravy nočků. Lehce osolíme polohrubou mouku, přidáme 2 vejce, trochu mléka a trochu kypřícího prášku. Těsto zamícháme, jde o hustší těsto, pokud by vám přišlo husté příliš, můžete dodat mléko. Kdo chce, přidá ještě nasekané dva stroužky česneku. ¨
  5. Na pánvi nyní smícháme cibuli a slaninu dohromady, posuneme na jednu stranu a na tu druhou dáme opéct kysané zelí.  
  6. Vezmeme lžíci, namočíme ve vodě a pak jí nabíráme těsto na nočky, které vkládáme do vroucí vody k bramborům.  
  7. Až noky vyplavou nahoru, scedíme jak noky, tak brambory. Můžeme k nim přidat nakrájenou petrželku.
  8. Noky a brambory nabereme na talíř, servírujeme po obvodu, doprostřed vložíme zelí a navrch naaranžujeme opečenou cibuli a slaninu. Kdo chce, přelije zbytkem sádla.

Je to kalorická bomba? Je. Ale jistě jí potěšíte téměř každého muže.

Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube.com