Luxusní guláš podle šéfkuchaře Romana Vaňka. Dokonalé zimní jídlo

V zimě má mnoho z nás chuť na teplé, syté, vydatné jídlo. Jedním takovým je právě hovězí guláš s domácím karlovarským knedlíkem, který si můžete uvařit podle receptu Romana Vaňka, známého kuchaře, autora kuchařských knih, poradce kuchařských soutěží, moderátora, gastronomického poradce a zakladatele Pražského kulinářského institutu.

Ingredience na guláš

  • 1 kg hovězí plece
  • 1 kg cibule
  • 4 lžíce sádla
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžička sušené majoránky
  • sůl a pepř

Ingredience na karlovarský knedlík

  • 20 starších rohlíků
  • 0,5 l mléka
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • 4 lžíce nakrájené plocholisté petržele
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • sůl a pepř

Příprava guláše

Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Maso nakrájíme na cca 4cm kostky. V kastrolu na středním plameni rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli, orestujeme dohněda. Po 10 minutách restování přisypeme drcený kmín. Jakmile cibule zhnědne, stáhneme kastrol z ohně a necháme dalších 10 minut dojít.

Nyní vrátíme kastrol na plotýnku, zvýšíme plamen, přidáme maso, mícháme, restujeme. Jakmile se odpaří všechna šťáva, stáhneme plamen na střední stupeň a dalších 5 minut restujeme dozlatova. Přidáme1 lžičku soli, 1 lžičku mletého pepře, sladkou papriku, bobkové listy, rajský protlak a za stálého míchání 1 minutu restujeme.

Přilijeme vodu, tak aby její hladina dosahovala 1 cm nad orestované maso, řádně promícháme, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen na minimum a dusíme doměkka. Podle potřeby dolíváme odpařenou vodu a občas zamícháme. Jakmile je maso měkké, přidáme majoránku, případně dosolíme a dopepříme, vaříme ještě 5 minut. Nakonec necháme hotový guláš 15 minut odpočívat.

Foto: Shutterstock

Příprava karlovarského knedlíku

Rohlíky nakrájíme na kostky o délce hrany 1 cm. Žloutky oddělíme od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh, žloutky prošleháme s mlékem. Na kastrolku rozpustíme máslo.

V míse smícháme nakrájené rohlíky, mléko se žloutky, rozpuštěné máslo, petržel, sůl, pepř a muškátový oříšek. Zamícháme, a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto položíme na potravinářskou folii a zabalíme do „bonbonu“, ten zabalíme ještě jednou.

Budoucí knedlík vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut. Hotový knedlík vybalíme z folie a necháme 3 minuty odpočívat. Poté nakrájíme na plátky.

Guláš podáváme s domácím knedlíkem a nejlépe s pivem.

Foto: Shutterstock, zdroj: rohlik.cz, cs.wikipedia.org