Moučkový cukr už nemusíte kupovat. Snadno si ho vyrobíte sami ze dvou ingrediencí

Chystáte se upéct něco sladkého ke kávě nebo na víkendovou snídani, ale došel vám moučkový cukr? Máte doma cukr krystal, ale ten se zdráháte použít. Není totiž vhodný do výroby krému nebo cukrové polevy a při použití by vám mohl nepříjemně skřípat mezi zuby. V tomto případě není potřeba běžet ihned do obchodu, ale vyrobit si moučkový cukr zvládnete s trochou trpělivosti i doma. Stačí vám k tomu hrnek krystalového cukru a 1,5 lžičky kukuřičného škrobu.

Jak na výrobu moučkového cukru

Připravte si mlýnek na koření nebo mixér, který rozdrtí i jemná zrníčka. Oboje důkladně omyjte, aby vám cukr nenasál odér po předchozích ingrediencích. Mlýnek nebo mixér důkladně osušte, jelikož i trocha vody by mohla způsobit, že se vám na dno nebo boky mixéru bude lepit cukr. Do umytého a vysušeného mixéru / mlýnku vložte část cukru a mixujte, dokud nebude cukr rozemletý na jemný prášek. Toto opakujte, dokud nebudete mít rozmixované celé množství cukru. Pokud máte dostatek času, můžete krystalky cukru rozdrtit i v hmoždíři.

Freepik
Foto: Freepik

K čemu slouží kukuřičný škrob

Pokud se chystáte vytvořit cukrovou polevu, přidejte do směsi i kukuřičný škrob, díky kterému vám poleva lépe ztuhne. Z toho důvodu se přidává kukuřičný škrob i do běžně prodávaného moučkového cukru. Následně cukr prosejte, abyste zachytili případné nerozmixované krystalky. Cukr následně uzavřete do vzduchotěsné nádoby, aby nenasál okolní vlhkost.

Tipy na neobyčejný cukr

Takto si cukr můžete vyrobit i z třtinového cukru, jen je potřeba do něj přidat dvojitou dávku kukuřičného škrobu, jelikož obsahuje vyšší vlhkost, než klasický bílý. Berte ale na vědomí, že krém z tmavého cukru nikdy nebude tak nadýchaný jako z bílého. Pokud byste chtěli mít barevnou cukrovou polevu, přimíchejte do cukru speciální potravinářské barvivo. Pro oživení chuti můžete do cukru přidat i nějaké koření, například skořici.

Foto: Shutterstock, zdroj: Bonappetit, LoveandLemons