Naučte se omáčku zahustit bez mouky. Bude to mnohem zdravější

Ať už se jedná o guláš, koprovku nebo zeleninový krém, k pořádnému zahuštění jsme zvyklí sáhnout po mouce. Existují však jiné, mnohem zdravější alternativy, které nám pokrmy zahustí stejně kvalitně. Zejména celiaci, kteří ve stravě nemohou přijímat lepek, o tom vědí své.

Kukuřičný a bramborový škrob

Jednou z častých surovin, kterou můžete pro zahuštění nahradit mouku je škrob. Použít můžete bramborový, kukuřičný nebo tapiokový. Škrob stačí smíchat s trochou vody, tuto směsku vlít do pokrmu a pořádně promíchat. Při ohřívání si však dejte pozor – mohlo by dojít ke zřídnutí.

Kuzu – japonský zázrak

Speciální variantou je japonský škrob kuzu, který pochází z kořene vinného kmene. Tento druh je bohatý na flavonoidy, které přispívají k regulaci metabolismu, uvolnění cév stažených napětím stresem a v neposlední řadě také dopomáhají ke snížení cholesterolu. Po zakoupení je třeba jej rozdrtit na prach a smíchat se studenou vodou.

Zelenina – vařená i syrová

Pokud připravujete zeleninovou omáčku či polévku, můžete si část zeleniny odložit a udělat si z ní pyré pomocí ponorného mixéru. To pak použijete k zahuštění a výsledná zeleninová pochoutka navíc získá intenzivnější chuť. Stejnou službu nám můžou udělat i brambory uvařené v polévce nebo syrové, které jsme předtím nastrouhali.

Foto: Shutterstock

Jáhly a pohanka

Zahušťovat lze i pohankou nebo jáhlami. Před použitím je dobré je propláchnout. Poté je dáme vařit na pět minut a čtvrt hodiny je necháme odpočívat. Jáhly i pohanku dáváme do pokrmů rozmixované. Pokud si chcete ušetřit práci, je možné zakoupit dehydrovanou pohanku, kterou lze v této podobě jen přisypat do pokrmu a chvíli povařit. Z dehydrované pohanky lze navíc udělat i chutnou a zdravou kaši.

Hraška nejen na zahuštění

Hraška je směs vyrobená z jemně mletého žlutého hrachu zbaveného slupek, několika druhů obilovin, soli a koření. Díky hrašce můžete nejen zahušťovat, ale i obalovat řízky bez vajec. Stejně jako výše jáhly, je i hraška ryze bezlepková. V tomto případě je však dobré mít na paměti, že chuť výsledného pokrmu bude trochu jiná, než jste zvyklí.

Foto: Shutterstock, zdroj: TasteofHome, Craftybaking