Nic složitého, přesto skvělá. Vynikající jídla pro celou rodinu, která vařily už naše babičky

Nevíte, co stále vařit? Inspirujte se osvědčenými jídly, která vařily naše babičky. Vystačily si s pár ingrediencemi. K tomu oceníte, že se jedná o rychlá, chutná a úsporná jídla. Ušetříte tak čas i peníze. Co více si přát?

Naše babičky uměly hospodařit. Musely si vystačit s málem, neboť dříve byla jiná doba a řada potravin nebyla dostupná. Také vše bylo ovlivněno penězi, což je ostatně nyní také. A že babičky dokázaly doslova vykouzlit z mála velmi chutná jídla. Zatímco dříve bylo maso jen v neděli, dnes ho někteří konzumují denně. Věřte, vařit skromně, zdravě, chutně a úsporně je možné. Poradíme, jak na to.

Polévka je základ

Ano, tak tomu bylo a je. Zatímco dříve bylo zcela běžné, že součástí oběda byla polévka, tak dnes může klidně i zastoupit hlavní chod k obědu nebo být dobrou večeří. Polévku můžete uvařit k obědu, zejména při volbě sytější verze nebo hutnější konzistence. Spíše vodové varianty jsou ideální v letních měsících.

Zde se nabízí mnoho snadných a cenově přijatelných variant, ať už se jedná o klasiku v podobě bramboračky, kulajdy, zelňačky nebo chlebové polévky, kdy zužitkujete i starší chleba. Servírovat můžete i zdravou a chutnou česnečku nebo naopak cibulačku a sázkou na jistotu je zeleninová polévka, kdy efektivně zpracujete zeleninu, kterou zrovna máte po ruce, ať už koupenou nebo z vlastní zahrádky.

Foto: Shutterstock

Brambory na mnoho variant

Brambory chutnají snad každému. K tomu obsahují velké množství minerálů, vlákninu, bílkoviny i vitamíny. Nabízí se řada sladkých i slaných receptů z brambor. Nejedná se jen o vařené brambory s tvarohem a posypané pažitkou, ale z brambor můžete udělat těsto a pochutnat si na bramborových taštičkách. Šťouchané brambory se zelím, špenátem nebo naopak sladkou verzi s povidly. Kdo by nemiloval bramborové knedlíky nebo placky či dokonce bramboráky.

Zdravé pokrmy z luštěnin

Luštěniny jsou velmi zdravé a v současné době chybí v menu v mnoha domácnostech. Zařaďte je do jídelníčku. Nejde jen o typická jídla, jako je čočka na kyselo nebo hrachová kaše. Přesvědčte se sami. Co třeba takový čočkový salát, tofu s pórkem, fazolová sekaná? Dosti lákavé vyzkoušet a zpestřit domácí menu.

Foto: Shutterstock, zdroj: toprecetpy, receptyonline