Test hranolků v supermarketech. Které jsou nejlepší?

Křupavé smažené hranolky jsou bez pochyby jednou z nejoblíbenějších příloh. Nejen, že dobře chutnají, ale jsou i snadné na přípravu. Pokud si chcete práci s hranolkami opravdu ulehčit, můžete v obchodě sáhnout po balíčku těch mražených. Jenže jak si vybrat mezi tolika značkami a druhy ty nejlepší? Test redakce populárního online magazínu tento úkol splnil za vás.

Třiadvacet balení, dva způsoby přípravy

Do testování mražených hranolků se pustili členové redakce magazínu Refresher. Celkem bylo otestováno 21 balení bramborových hranolků, 1 balení hranolků ze sladkých brambor a 1 balení hranolků ze tří druhů zeleniny. Vybrané produkty pocházejí z řetězců Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Penny a Tesco. Všechny nákupy probíhaly v Brně.

Hranolky se připravovaly dvěma způsoby – a to v horkovzdušné fritéze na 200 °C po dobu 16 – 17 minut a v troubě 20-21 minut při teplotě 200 – 210 °C (čas a doba přípravy se lišily dle doporučení u jednotlivých balení, která však byla podobná). U výsledného produktu se poté hodnotila křupavost, barva i to, zda je dostatečně upečen/usmažen. Hodnocení bylo provedeno pomocí škály od 1 do 10, kdy „1“ znamená nejhorší a „10“ nejlepší.

Nejlepší hranolky byly z Lidlu, Penny a od jedničky na trhu

Na bronzovém třetím místě se umístily hranolky z řetězce Penny, které zde naleznete pod názvem Penny French Fries. Po usmažení ve fritéze byly hranolky křupavé, i navzdory tomu, že nebyly rovnoměrně zbarvené dozlatova. Díky tenkému a dlouhému provedení se dobře jedly. Jediné, co se jim dalo vytknout byla pachuť oleje. Z trouby tyto hranolky naopak vyšly ne úplně dodělané, a proto také byly méně křupavé než z fritézy. Nicméně zde nebyl cítit olej.

Hodnocení: fritéza – 8; trouba – 7

Druhé místo obsadily vlnkové hranolky Harvest Basket Crinkle Cut Fries, které prodává řetězec Lidl. Jejich příprava ve fritéze byla rychlá a přinesla hranolky s bohatou bramborovou chutí, která však někomu může připadat škrobovitá. Extra Crunchy, jak uvádí obal (v překladu extra křupavé) nebyly, ale plusem byla absence pachuti oleje. Po upečení v troubě byly výsledky dosti podobné.

Hodnocení: fritéza – 8; trouba – 7,5

První místo zásluhou patří jedničce ve světě hranolků – a tou je značka McCain se svými hranolkami McCain Golden Longs. Po vyndání z fritézy byly krásně zlatavé a křupaly. Daly by se považovat za nejdokonalejší hranolky, a to i přesto, že v troubě se připravovaly o něco hůře. Jediné, co snad může odradit je jejich vyšší cena, na rozdíl od ostatních, která je však pro hranolky McCain typická.

Hodnocení: fritéza – 9; trouba – 7,5

Hranolky, kterým je lepší se vyhnout

Třetí nejhorší hodnocení obdržely Friall Hranolky do trouby. Z fritézy měly hranolky sice pěknou barvu, ale chuťově zcela zklamaly – byly suché s jakousi písčitou konzistencí. Ani příprava v troubě nedopadla nijak slavně. V ní se hranolky ani nedodělaly a byly hodně mastné. Pro důkladné propečení bylo potřeba je nechat v péct ještě dlouho po uplynutí doporučené doby, která byla uvedena na obalu.

Hodnocení: fritéza – 3; trouba – 2

Podobně dopadly i hranolky Billa French Fries Straight Cut. Fritéza vydala hranolky s olejovitou konzistencí, které byly překvapivě také suché. V troubě se v doporučeném čase nedodělaly a byly mdlé chuti.

Hodnocení: fritéza – 2; trouba – 3

Asi největším propadákem byly dle testu steakové Tesco hranolky Tesco Steakhouse Potato Fries. Jak z fritézy, tak i z trouby vyšly bledé a takřka bez chuti. Lepší hodnocení jim nezajistilo ani snadné otevírání.

Hodnocení: fritéza – 2; trouba – 2

Foto: Shutterstock

Alternativy z batátů a jiné zeleniny

A jak si vedly batátové hranolky a ty, ze tří druhů zeleniny? Harvest Basket Sweet Potato Fries – batátové hranolky zakoupené v Lidlu byly ve fritéze hotové opravdu rychle, zatímco v troubě si daly trochu více na čas. Pokud jsou hranolky trochu tmavší, výsledné chuti to vůbec nevadí – jsou sladké a křupavé.

Hodnocení: fritéza – 4,5; trouba – 5

Druhým bonusovým balíčkem byly K-Favourites Gemüse Pommes, což jsou bezlepkové hranolky vyrobené z batátů, pastiňáku a červené řepy – vše ve 30% poměru. Ve fritéze je nutné je často kontrolovat, protože mohou být hotové ještě dříve, než je uvedeno na obalu. Na rozdíl od trouby však s křupavějším výsledkem. Příprava v troubě trvá déle, přičemž se přirozeně světlý pastiňák mezitím obarví hranolkami z řepy.

Hodnocení: fritéza – 4; trouba – 5

Jak sami členové redakce Refresher uvádějí, jedná se pouze o subjektivní hodnocení. Proto „nejlepší“ a „nejhorší“ hranolky berte jenom jako doporučení, nikoli jako směrodatný výsledek výzkumu, kterého se zúčastnilo široké spektrum osob.

Foto: Shutterstock, zdroj: Refresher, dTest