Lidé přišli na to, jak ušetřit v restauraci. Jednu porci dělí na dvě

Meziroční nárůst cen jídel v restauracích vzrostl o 26 %. Obědová menu zdražila o něco méně a to o 13 %. Vysoké ceny se odrazily i na celkovém počtu zákazníků, kteří do restaurací chodí. Nejlepší restaurace praskají ve švech, ale ty průměrné zejí spíše prázdnotou. Část lidí, kteří se nyní do restaurací vypraví, ale hledají způsob, jak můžou na jídle ušetřit. Přišli tedy s novým trendem a jídlo si rozdělí s ostatními nebo si k jídlu nedají pití a stačí jim si svlažit ústa vodou z kohoutku na toaletě.

Jídlo raději s sebou

Číšníci a servírky jsou také mnohem častěji svědci toho, že si lidé berou jídlo s sebou domů. Buď vše najednou nebo z obědového menu sní polévku a hlavní jídlo si nechají na doma. Stává se, že si i lidé berou do restaurace nádoby na nesnězené zbytky svého talíře, které si pak do těchto jídlonosičů přendavají. Podělí se tak doma s jiným členem rodiny nebo mají alespoň malý oběd na další den. Lidé často argumentují tím, že porce v restauraci je velké a nechtějí plýtvat, takže si jídlo berou domů na jindy. Někteří restauratéři chtějí lidem vyjít vstříc a dávají jim termobox, který normálně stojí minimálně deset korun, zdarma.  

Jídlo pro dva

Vzrůstajícím trendem je i objednat si jedno jídlo a požádat o více příborů. Děje se to především u pokrmů jako je tatarák nebo masová a sýrová prkýnka. Je možné se s tím setkat ale i u klasických jídel. Je to ideální úsporná varianta pro ty, kteří chtějí ušetřit, ale zároveň si nechtějí nechat ujít zážitek z návštěvy restaurace. Hospodští se na to dívají neradi. Pravdou ale je, že je stále lepší jeden platící zákazník než žádný.

Foto: Shutterstock

Novinka z USA

Že jste ještě o tomto trendu neslyšeli? Přišel k nám z USA, kdy Američané, ač patří mezi národ, který jídlem plýtvá nejvíce, udávají nový trend ve stravování. Udává se, že se v Americe ročně vyhodí až 60 % jídla. Snížit totiž číslo by jistě prospělo životnímu prostředí. Problém USA spočívá v tom, že se v restauracích běžně podávají extrémně velké porce. Lidé pak buď nezřízeně tloustnou nebo jídlo vyhazují. Nyní je čím dál tím běžnější, že si lidé objednají jídlo napůl nebo si čtyřčlenná rodina dá pouze tři porce, ale vyžádá si čtyři příbory.

Foto: Shutterstock, zdroj: denik, g.denik, MSN