Paštiku nemusíte kupovat, připravte si ji doma. Lepší jsou játra, ale stačí i obyčejné maso

Není paštika jako paštika. Levné, zpracované cosi, co najdete v regálech samoobsluh, za paštiku nepovažujte a rozhodně ji nenabízejte návštěvám. Raději obětujte pár minut v kuchyni a vykouzlete paštiku chuťově bombastickou a zdravotně nezávadnou. Jak na to?

Ingredience

  • 600 g kuřecích jater, odblaněných a očištěných
  • 150 g šalotky nakrájené na půlkolečka
  • 200 g másla
  • 100 ml bílého portského nebo jiného dezertního vína
  • 25 ml bílého vinného octa
  • 1 lžíce hladkolisté petrželky nakrájené najemno
  • 1 lžíce lístků tymiánu nakrájených najemno
  • 2 sardelkové řezy, bez kosti, utřené
  • rozpuštěné sádlo na zalití
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Foto: Shutterstock

Připravujeme domácí játrovou paštiku

Na pánvi necháme rozpustit 50 g másla. Přidáme játra a opečeme je tak, aby zůstala uvnitř růžová a neztvrdla. Třetinu opečených jater nakrájíme na malé kousky. Zbylé dvě třetiny společně s výpekem přendáme do mísy, ve které budeme později paštiku mixovat.

Na nové pánvi si rozehřejeme 25 g másla, nasypeme šalotku a opečeme dosklovata. Opepříme, přidáme polovinu tymiánu, polovinu petrželky a další minutu opékáme. Do pánve nalijeme ocet a necháme ho úplně vyvařit. Zalijeme dezertním vínem a necháme projít varem.

V dalším kastrůlku rozpustíme zbytek másla. Do mísy s většími játry a výpekem nasypeme obsah pánve, na které jsme smažili šalotku spolu s kořením a pak také zbytek rozpuštěného másla, přidáme ještě utřené sardelky. Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Do hotové směsi nasypeme předem pokrájené kousky jater, zbylé bylinky a sůl. Promícháme vařečkou.

Paštiku rozdělíme do mističek a zalijeme rozpuštěným sádlem. Podáváme s čerstvým pečivem.

Co když nemáme játra?

Pokud játra zrovna nemáte nebo vám prostě nechutnají, nemusíte se držet stranou. Paštiku můžete podobným způsobem připravit také z vepřového, drůbežího nebo králičího masa.

Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline, Allrecipes