Výtečná bábovka, ze které nebudete mít výčitky. Stačí vám banán a ovesné vločky

Čas od času asi každý zatouží po nějakém tom moučníku ke kávě. Na druhou stranu do sebe nechceme zbytečně sypat cukr, že? Existuje řešení, jak se vlk nažere a koza zůstane celá. Fitness bábovkou zaženete své chutě a zároveň umlčíte své svědomí.

Co budeme potřebovat?

  • 220 g ovesných vloček
  • 2 jablka
  • citronová šťáva
  • 2 vejce
  • vanilkový extrakt
  • banán
  • 80 g brusinek
  • 80 g loupaných půlených mandlí
  • olivový olej na vymazání formy

Recept na fitness bábovku

Ovesné vločky nasypeme do mixéru a rozmixujeme (nadrtíme). Vysypeme je do misky. Jablka očistíme (loupat nemusíme), nakrájíme na menší plátky a také vhodíme do mixéru. Vymačkáme k nim ještě trochu citronové šťávy a mírně rozmixujeme. Pak přidáme do mísy k vločkám. Do směsi rozklepneme vejce, přidáme trochu vanilkového extraktu a banán nakrájený na malinkaté kousíčky. Nakonec přisypeme brusinky a mandle a důkladně promícháme. Těsto nalijeme do bábovkové formy vymazané olivovým olejem a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 40 minut.

Ovesné vločky a jejich zdravotní benefity

Oves se řadí mezi nejzdravější obiloviny. Celozrnný, bez lepku, zdroj sacharidů, vysoce kvalitních bílkovin, vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi, tím redukuje riziko srdečních chorob. Podporuje trávení, pomáhá také při hubnutí, protože dostatečně zasytí, tudíž sníte méně kalorií. Koloidní ovesné vločky dle vědeckých výzkumů zlepšují stav pleti. A dokonce existují studie, které tvrdí, že brzké zavedení ovsa do stravy chrání dítě před rozvojem astmatu.

Jak oves začlenit do jídelníčku?

Nejjednodušší způsob je navyknout si ráno na ovesnou kaši. Půl šálku ovesných vloček a šálek mléka smícháte v hrnci, přivedete k varu, pak plamen ztlumíte a za stálého míchání vaříte doměkka. Do ranní ovesné kaše můžete přidat skořici, ovoce, ořechy a semínka. Další možností je přidávat si ovesné vločky do jogurtu anebo kupovat či péct vlastní pečivo s obsahem ovsa.

Foto: Shutterstock, zdroj: youtube.com, healthline.com