Potraviny, které podporují zdraví srdce a cév. Jezte je pravidelně a předejděte tak infarktu či mozkové mrtvici

Pokud chcete prospět svému srdci i cévám a vyhnout se infarktu nebo mozkové mrtvici, zkuste jíst tyto potraviny, které předcházejí a zamezují vzniku kardiovaskulárních chorob.

Ořechy

Dejte si týdně 140 g ořechů a snížíte riziko srdečních chorob o polovinu. Ořechy obsahují zdravé tuky, snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zvyšují hladinu prospěšného HDL cholesterolu v krvi. Vlašské ořechy obsahují i hodně omega-3 mastných kyselin důležitých pro kardiovaskulární systém. Dejte si také pistácie, kešu nebo lískové ořechy, ale i arašídy a mandle.

Bobulové ovoce

Borůvky, maliny, ostružiny, jahody, rybíz, angrešt a další bobulové ovoce jsou méně sladké a plné protizánětlivých látek, snižují riziko rozvoje srdečních chorob i rakoviny. Vláknina a vitamin C je prevencí cévní mozkové příhody.

Luštěniny

Luštěniny jsou zdrojem proteinů, rozpustné vlákniny, omega-3 mastných kyselin a vápníku. Blahodárně ovlivňují hladiny obou cholesterolů v krvi. Proti nadýmání pomáhá po namočení vyměnit vodu a přidat koření nebo řasy. Červená čočka bez slupky je stravitelnější, nenamáčí se, ale přijdete o cenné látky a vlákninu ve slupce.

Losos

Losos obsahuje vysoké množství omega-3 mastných kyselin. Podle výzkumů 100 g lososa 2x týdně snižuje riziko úmrtí na infarkt o třetinu. Kombinujte také makrelu, tuňáka, sledě i sardinky.

Avokádo

Avokádo snižuje hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu v krvi, má protizánětlivé účinky a chrání tepny před kornatěním.

Hrozny

Hrozny, zejména tmavé, obsahují resveratrol, který brání shlukování krevních destiček. Pomůže i 1 dcl červeného vína denně a snížíte riziko kardiovaskulárních chorob.

Špenát

Špenát udrží srdce v kondici díky luteinu, kyselině listové, draslíku a vláknině. Všechna zelenina denně v jídelníčku sníží riziko kardiovaskulárních nemocí o 25 %.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda s obsahem 70 % kakaa a více je bohatá na flavonoidy, snižuje krevní tlak a vznik krevních sraženin. Má silné antioxidační účinky, zamezuje prostupu cholesterolu cévní stěnou.

Ovesné vločky

Ovesné vločky obsahují omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovou a draslík. Jsou bohaté na vlákninu, která snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Lněné semínko

Pravidelnou konzumací lněného semínka prospějete trávení, srdci, cévám i imunitě. Obsahují vysoké množství vlákniny, omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Olivový olej

Olivový olej obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin. Opět reguluje hladinu cholesterolu v krvi, omezuje vznik kardiovaskulárních chorob i kornatění tepen.

Mandlové máslo

Podobně jako olivový olej je mandlové máslo významným zdrojem nenasycených mastných kyselin. Pro zdraví srdce a cév zvolte nesolenou variantu.

Foto: Shutterstock