Pravé italské boloňské špagety. Původní chuť Itálie docílíte s použitím dvou přísad

Děláte si rádi doma boloňské špagety? Aby to nebyly jen špagety s červenou omáčkou, ale opravdová italská lahůdka, používejte ty správné ingredience. Jedině tak docílíte té pravé chuti Itálie.

Správné ingredience jsou základ

Boloňské špagety bývají většinou volbou číslo jedna mezi dětmi. Ale ani dospělí jimi většinou nepohrdnou. Vynikající vůně masa a lahodný rozteklý sýr je neodolatelná kombinace, souhlasíte? Děláte často boloňské špagety doma? A jsou opravdu stejné jako v pravé italské restauraci? Pokud ne, je to nejspíš proto, že do nich nedáváte ty pravé ingredience, které jejich chuť dovedou k oné italské dokonalosti. 

Boloňské špagety v Itálii neexistují

Tak jako neexistují ve Francii francouzské brambory, ani v Itálii recept na boloňské špagety pod tímto názvem nenajdete. Co se k tomuto jídlu nejvíce přibližuje, je boloňské ragú. A to se dělá trochu jinak, než jak jsme zvyklí. Boloňské ragú obsahuje minimálně 2 ingredience, které většinou v českých kuchyních při vaření moc nepoužíváme.

Foto: Shutterstock

2 ingredience, které jsou nutností: tučné maso a červené víno

Pokud chcete připravit jídlo, které bude jako od Italů, vyzkoušejte tento recept na boloňské ragú a nezapomeňte na tučné maso a červené víno.

Rozehřejte na pánvi cca 50 g másla a přidejte 50 g tučného masa. Nejlépe se hodí pancetta nebo prosciutto. K masu dejte nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a cibuli. Po 20 minutách přidejte 100 g mletého (nejlépe vepřového) masa a opékejte 15 minut. Přidejte jednu sklenici červeného vína a pár minut vařte. Nakonec přidejte 3 lžíce rajčatového protlaku nebo předem připravenou rajčatovou omáčku. Potom už jen stačí dodat sůl a pepř podle libosti a vařit půl hodiny. Z bylinek toto ragú skvěle doplní tymián rozmarýn, bazalka nebo sušené oregano. Na talíři potom dozdobte strouhaným parmezánem.

Foto: Shutterstock, zdroj: BBCGoodFood