Skvělá rychlá večeře do 50 Kč. I dnes je to možné

Připravit večeři, která by vyšla na 50 Kč pro jednotlivce není žádný kumšt, to bychom ještě zvládli. Stejně tak se dá nakrmit několik lidí za pár šupů, ale jaká pak bude výživová hodnota jídla, že? Myslíte si, že se nedá uvařit zdravě, nutričně vyváženě a ještě levně? Tak sledujte.

Kampaň Skromné jídlo

Instagramová kampaň Skromné jídlo chce pomoci matkám samoživitelkám a dalším lidem, kteří nemají šanci se kvůli své špatné finanční situaci zdravě stravovat, a proto sesbírává recepty od předních šéfkuchařů na levná, přesto výživná jídla. Měli byste se vejít do 50 Kč pro dva dospělé a dítě.

Pohanka s bramborem od Petra Bartoše z Café Savoy

  • 300 g pohanky
  • 700 g brambor
  • 5 lžic řepkového oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • ½ lžičky majoránky
  • špetka cukru
  • sůl a pepř
  • 100-200 g slaniny/špeku/šunky

Do kastrolu nalijeme 450 ml vody a nasypeme pohanku. Osolíme, přivedeme k varu a vaříme cca 3 minuty, občas promícháme. Poté odstavíme, přiklopíme a necháme pohanku 30 minut odpočívat, bez míchání. Mezitím ve slané vodě doměkka uvaříme oškrábané a na kostičky pokrájené brambory a scedíme je.

Do nové pánve nalijeme olej, přihodíme nasekaný česnek a cibuli a opékáme na středním plameni, přidáme cukr, sůl a majoránku. Pak opečeme také slaninu (či špek či šunku). V hrnci promícháme pohanku, brambory i směs z pánve. Osolíme, opepříme.

Foto: Shutterstock

Kváskové těstoviny s houbami a domácí ricottou od Martina Štangla z Esky

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kvásku
  • sůl, pepř
  • 1 l mléka
  • 15 ml jablečného octa
  • 300 g žampionů nebo jarních hub
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • kostička másla

Suroviny smícháme v míse, přiléváme vodu, dokud nevznikne vláčné těsto. To necháme 20 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pak rozválíme na plát silný cca 3 mm a nožem vykrajujeme široké nudle, které necháme několik minut proschnout na utěrce. Pak je vaříme v osolené vodě cca 4 minuty.

Teď se vrhneme na ricottu. Jeden litr mléka zahříváme 5 minut na 90 °C. Pak do nej vlijeme 15 ml jablečného octa a důkladně promícháme. Přiklopíme, necháme 5-10 minut odstát, dokud se nesrazí syrovátka. Pak přecedíme přes plátýnko a necháme vykapat.

Houby očistíme, nakrájíme na plátky a opečeme na řepkovém oleji. Do pánve s houbami přidáme domácí těstoviny, osolíme a opepříme. Stáhneme z plamene, přimícháme kostičku másla. Podáváme s domácí ricottou.

Foto: Shutteerstock, zdroj: Jidloaradost.ambi