I poměrně krátká cesta z obchodu autem v horkém počasí může mít negativní vliv na čerstvost potravin. Co byste měli dělat, abyste jídlo v pořádku převezli domů a nemuseli ho vyhazovat?
Důležité je plánování a kontrola obalů
V létě se jídlo kazí mnohem rychleji než v zimě. Jen málo stačí k tomu, aby se bakterie rozmnožily. A tak zatímco v zimě nebo v chladnějším počasí nemusíme z obchodu tolik spěchat, v létě bychom měli cestu zkrátit na minimum. Proto je potřeba nákupy dobře plánovat, nespojovat je s jinými důležitými pochůzkami a také si v obchodech více všímat obalů – zda nejsou poničené, do kdy má jídlo trvanlivost, zda je v obchodě dobře skladované.
Na jaké potraviny si dát pozor
Mezi nejrizikovější potraviny, kterých bychom si měli všímat nejvíce, patří maso a mléčné výrobky, uzeniny, lahůdky, saláty s majonézou, polotovary i hotová jídla. Dejte si pozor i na různé dezerty se žloutkovými krémy, zmrzliny nebo mražená jídla. Tyto potraviny se ve vyšších teplotách rychle kazí a vyžadují neustálé chlazení.

Chytré nakupování
Už při samotném nakupování je potřeba myslet na vysoké teploty venku i uvnitř obchodu. Je dobré nejdříve nakoupit potraviny, které nejsou v ledničce či v mazáku, abyste s nimi nechodili ještě půl hodiny mezi regály. Proto věci, které jsou uloženy v chladu, nechejte až úplně nakonec. Z nákupu jeďte rovnou domů, nikde se zbytečně nezdržujte. Doma potom na nic nečekejte a potraviny ihned uložte do ledničky a mrazáku.
Termotašky pomohou
Při velmi horkém létě zvažte také nákup termotašek nebo boxů a hned za pokladnami do nich potraviny uložte. Pokud ji zapomenete a o nakoupené potraviny se bojíte, můžete si ve většině supermarketů nakoupit termoizolační tašku u pokladen. Nebude vás ani stát moc peněz, cena jedné se pohybuje zpravidla okolo 25 korun.
Foto: Freepik, zdroj: Houstonmethodist