Skvělá domácí povidla. Stačí, když nakrájíte švestky a položíte je na pekáč

Švestky akorát dozrávají a pokud jich máte opravdu bohatou úrodu, jistě přemýšlíte co s nimi. Kromě švestkových knedlíků a kompotů z nich můžete vyrobit i povidla. Jakmile je správně zavaříte, můžete je bez obav skladovat po celý rok a sáhnout po nich, kdykoliv budete mít chuť na něco sladkého.

Jak na domácí povidla bez cukru

Při výrobě povidel není potřeba ke správně uzrálým švestkám přidávat cukr, protože jsou sladké dost. Tento recept tak využijete, pokud žijete dostatečně sladký život i bez cukru nebo se cukr snažíte omezit. Švestky nejprve dostatečně omyjte. Pět kilo švestek nasypte do hrnce s vodou a přisypte k nim čtyři polévkové lžíce octa. Díky tomu švestky zbavíte veškerých nečistot i mikrobů. Jakmile jsou švestky pořádně umyté, rozřízněte je napůl a vypeckujte.

Výborná povidla z trouby

Švestky přendejte do pekáče, přidejte pět lžic balzamikového octa, dvě celé skořice, dva badyány a deset hřebíčků. Pokud nechcete koření z povidel po upečení lovit, svažte ho do čistého plátýnka. Troubu rozehřejte na 180 °C a vložte do ní nezakrytý pekáč. Pečte na horkovzduch po dobu jedné hodiny a poté teplotu stáhněte na 130 °C. Na tuto teplotu švestky pečte zhruba deset hodin. Po upečení nechte švestky vychladnout, vyndejte koření a rozmixujte je. Poté je přendejte do hrnce a přiveďte k varu. Vařte do té doby, dokud tekutina nezhoustne. Až se tak stane, naplňte povidly zavařovací sklenice a navrch do nich přidejte ještě dvě lžíce rumu.

Foto: Freepik

Zavařovat můžete i v myčce na nádobí

Před skladováním je potřeba povidla ještě zavařit, aby vám dlouho vydržela. To můžete udělat třemi způsoby, a to v horké vodě, v troubě nebo v myčce na nádobí. Zaujala vás ta poslední možnost? Není to nic složitého. Stačí vložit sklenice do myčky a tu zapnout na maximální možnou teplotu. Přípravky na mytí do myčky nyní nevkládejte. Po skončení programu sklenice z myčky vyndejte a položte je dnem vzhůru. Jakmile vychladnou, můžete je přendat do spíže.

Foto: Freepik, zdroj: DancaHajkova, Foodandmood