Skvělé pomazánky z dob socíku. Budou vám chutnat i dnes

Pomazánky jsou takové české dědictví. Jsme na nich prakticky odkojeni od školky, kdy je absolutně nenávidíme, a postupem života se k lásce k nim pomalu propracováváme. Připomeňte si některé legendární pomazánky z dob socialismu.

Domácí šunková pěna

Kupovaná šunková pěna byla skvělá, ale na tu domácí neměla.

  • 150 g šunky
  • 50 g másla
  • 5 lžic smetany ke šlehání
  • ½ lžičky hořčice
  • špetka mleté papriky
  • špetka bílého pepře
  • sůl

Šunku nakrájíme na kostičky a rozmixujeme (umeleme v mlýnku na maso). Přidáme máslo, smetanu a hořčici. Dochutíme kořením a opět prošleháme, necháme vychladit.

Liptovská pomazánka

Na výrobu 1 kila pomazánky si nachystáme tyto suroviny.

  • 120 g másla
  • 680 g tvarohu
  • 1 větší cibule
  • 50 ml mléka
  • špetka mleté papriky
  • sůl

Vyšleháme máslo, ve šlehání pokračujeme a přidáváme prolisovaný tvaroh, nadrobno nakrájenou cibuli, mletou papriku, sůl a mléko.

Pomazánka se sardinkami

Na 1 kg pomazánky si připravíme suroviny.

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g másla
  • 150 g sardinek v oleji
  • 100 ml mléka
  • 1 malou cibuli
  • sůl
  • 2 vejce

Tvaroh, máslo a sardinky vyšleháme, postupně přiléváme mléko. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, natvrdo vařená rozkrájená vejce. Lehce zamícháme.

Foto: Shutterstock

Svačinový krém

Název pomazánky z mleté uzeniny s kousky cibulky. Možná si ho budete pamatovat.

  • 800 g kabanosu
  • 150 g másla
  • 2 cibule
  • pepř
  • sůl

Kabanos oloupeme a umeleme v mlýnku na maso (rozmixujeme). Vyšleháme s máslem a drobně nakrájenou cibulkou, nakonec dochutíme solí a pepřem.

Paštiková pomazánka

Paštiková pomazánka je díky máslu o něco jemnější a samozřejmě pomazánkovější než klasická paštika. A výroba je velmi jednoduchá.

  • 700 g játrové paštiky
  • 290 g másla
  • sůl
  • paštikové koření (můžeme vynechat)

Vyšleháme změklé máslo a přišleháme do něj paštiku. Na závěr osolíme, případně dokořeníme.

Foto: Shutterstock, zdroj: makova-panenka, toprecepty, Apetitonline