Staré dobré české buchty s tvarohem. Úžasně nadýchaný dezert skvělé chuti

Kdo by si nepochutnal na krásně nadýchaných kynutých buchtách? Navíc, když si můžeme vybírat ze tří druhů lahodných náplní? A to vše hezky poprášené vrstvou moučkového cukru. Recept na to, jak si takovou lahůdku připravit doma naleznete níže.

S kváskem nebo bez

Kvásek se zpravidla dělá z čerstvého droždí, které společně s cukrem přidáme do teplého mléka. Vše ještě zahustíme moukou tak, aby se nám vytvořila jemná kašička. Jakmile zvětší objem, v tu chvíli jej přidáme k dalším surovinám. V případě použití instantního droždí nemusíme kvásek připravovat, ale přidáváme ho automaticky k ostatním ingrediencím. Kynutí u sušeného droždí trvá sice trochu déle, ale ušetříme si práci s mícháním kvásku. Pozor: instantní droždí na pečení si nesmíme splést s droždím lahůdkovým, které slouží jako dochucovadlo a k zahušťování.

Recept s použitím instantního droždí

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 220 ml vlažného mléka
  • 100 g cukru
  • 75 g másla
  • 2 vejce
  • 7 g sušeného droždí
  • 75 g másla na potření
  • cukr moučka na posypání
  • špetka soli

Ingredience na náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 70 g rozinek
  • tuzemský rum na zalití rozinek

Foto: Shutterstock

Jak na ně?

Nejdříve smícháme dohromady mouku, cukr a sůl. Ve středu uděláme důlek, kam přisypeme kvasnice a nalijeme trochu mléka. Mísu přikryjeme a necháme “kvásek” 15 až 20 minut pracovat. Poté do směsi přidáme zbývající mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Vše důkladně prohněteme, dokud se nevytvoří celistvé těsto, které necháme kynout po dobu 90 minut. Vykynuté těsto následně vyválíme na pomoučněný vál do tvaru obdélníku o tloušťce cca 1 cm. Pomocí nože nebo rádýlka těsto rozdělíme na dvacet stejně velkých čtverců. Doprostřed každého čtverečku dáme lžičku tvarohové náplně. U všech pak spojíme protilehlé rohy a vytvarujeme do tvaru buchty.

Hotové buchty vyskládáme do pekáče vymazaného máslem. Zde je ještě zakryjeme fólií a necháme kynout 15 až 20 minut. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C. Po vykynutí buchty pečeme po dobu 30 minut. Po upečení buchty ještě teplé posypeme moučkovým cukrem. Pro buchty voňavé a vláčné je můžeme hned po vytažení z trouby potřít kombinací rozpuštěného másla a trošky rumu.

Naní se pustíme do náplně. Napřed si vezmeme rozinky, které zalijeme rumem a necháme je tak odležet. Poté promícháme tvaroh, oba druhy cukru a žloutek. Nakonec přidáme rozinky s trochou rumu a znovu pořádně promícháme.

Foto: Shutterstock, zdroj: recepty.cuketka, jimezdrave, recepty