Šumajstr je skvělý kroupový pokrm. Dělali ho už staří Češi

Slyšíte pojem „šumajstr“ poprvé? Pokud ano, tak věřte, že přicházíte o hodně. Jde o staročeskou pochoutku z Jižní Moravy, která nejen zasytí, ale také předvede vašim chuťovým pohárkům pořádnou šou. Trochu zapomenutou, ale přesto stále oblíbenou, specialitu si uvařte podle receptu z YouTube kanálu Těhotného kuchaře.

Ingredience:

  • domácí špek
  • cibule
  • škvarky
  • bílé fazole
  • ječné kroupy
  • sůl a pepř
  • česnek
  • majoránka
  • čerstvě mletý pepř
  • kyselé okurky
  • jarní cibulka

Jdeme na to

Do pánve vhodíme kousek domácího špeku předem pokrájeného na kostičky. Přidáme nakrájenou cibulku a smažíme do změknutí. Následně přihodíme hrst zlatavých škvarků, které necháme prohřát, aby pustily šťávu. Pak přisypeme hrst dopředu uvařených bílých fazolí a necháme je ve směsi povařit přibližně 3 – 4 minuty. Nakonec přidáme ještě misku předem uvařených ječných krup. Pořádně promícháme, necháme důkladně prohřát a propojit. Teď přiměřeně osolíme a opepříme a přidáme 2 – 3 stroužky utřeného česneku. Do pánve pak nasypeme 1 lžíci majoránky, v ruce promnuté. Naposledy promícháme a sporák vypneme. Šumajstr podáváme s kyselými okurkami a posypaný čerstvě mletým pepřem a jarní cibulkou.

Foto: Shutterstock

Šumajstr vs. šoulet

Možná vám jihomoravská specialita připomíná další podobný recept, tzv. šoulet. Odlišnosti posuďte sami.

Šoulet si připravíme tak, že na pánvi rozpustíme dvě lžíce sádla a přidáme tři najemno nakrájené cibule. Jakmile cibule zezlátne, přisypeme 300 g předem uvařeného na kousky nakrájeného uzeného bůčku. Důkladně promícháme a přidáme paličku utřeného česneku a 250 g předem uvařeného hrachu a majoránku podle chuti. Opět promícháme a do pánve nasypeme 250 g předem uvařených ječných krup. Osolíme, promícháme a celou směs vysypeme do předem vymazané zapékací mísy. Pečeme na 200 °C cca půl hodinky. Podáváme také s kyselou okurkou a jarní cibulkou.

Foto: Shutterstock, zdroj: Youtube, Toprecepty