Takovou koprovku jste ještě nejedli. Starý recept našich babiček boduje

Věděli jste, že koprovka je ryze českým unikátem? Po světě byste teplou koprovou omáčku hledali jen marně. Podobný recept na tento pokrm pochází už z 30. let 19. století, kde se namísto klasické smetany používá ta zakysaná. Samozřejmě nechybí ani tenký plátek hovězího masa. V průběhu let si koprovka vysloužila pověst jídla, které lidi buď nenávidí nebo jej zbožňují. Pokud se řadíte do té druhé skupiny, jistě si rádi vyzkoušíte uvařit svou vlastní koprovou omáčku dle tradičního receptu.

Kopr je vynikající na zažívání

Díky koprovce si nejen pochutnáte na vynikajícím jídle, ale rovnou také prospějete svému zdraví. Kopr se totiž už od starověku řadí mezi léčivé byliny. Používal se na zklidnění, ale i jako afrodiziakum. Dnes se kopr využívá při potížích zažívacího traktu, proti nadýmání nebo při nechutenství. Je také oblíbený mezi kojícími matkami, protože podporuje tvorbu mateřského mléka.

S hovězím plátkem nebo s vejcem natvrdo

Dobře uvařená koprovka nabízí více variant podávání. Nejčastější je, již zmíněný, plátek hovězího masa a k němu ideálně pořádná nálož houskových knedlíků. Výborná je ale i kombinace vařených brambor a natvrdo uvařeného nebo zastřeného vejce. Můžete se také setkat i s verzí koprovky, která je servírována s rybou.

Ingredience

  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 svazek kopru
  • 2 lžíce octa
  • 5 lžiček cukru
  • sůl
  • pepř

Foto: Shutterstock

Postup

V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku. Přilijeme trochu vývaru a pomocí drátěné metličky mícháme, dokud nám nevznikne kaše. Postup opakujeme, dokud nevylijeme všechen vývar. Postupným doléváním se vyhneme tomu, aby nám v omáčce vznikly hrudky. Dochutíme solí a pepřem a necháme půl hodiny vařit. Poté přidáme smetanu a vaříme zhruba 2 minuty. Hrnec odstavíme z plotny, přidáme nasekaný kopr, ocet a cukr. Vše pořádně promícháme a dle chuti doladíme pár kapkami octa nebo další lžičkou cukru. Trochou másla se omáčka zjemní. Dále ji už nevaříme a můžeme podávat.

Foto: Shutterstock, zdroj: bylinkyprovsechny, TopRecepty