Těstoviny se vám už nikdy neslepí. Není třeba je oplachovat

Těstoviny jsou vděčnou potravinou jak pro strávníky, tak i pro samotné kuchaře. A to ať se jedná o teplé nebo studené pokrmy. V našich končinách si těstoviny připravujeme dokonce i nasladko. Kdo by neznal nudle s mákem nebo noční můru všech výživových poradců v podobě hromady těstovin posypaných cukrem? Kromě jiného mají těstoviny i svůj mezinárodní den, který připadá na 25. října.

Tvar, množství vody i solení

Těstoviny jsou sice vcelku jednoduché na přípravu, ale i tak se najde spousta chyb, kvůli kterým se celý výsledný pokrm může pokazit.

Vše začíná výběrem vhodného tvaru. Obchody nám nabízejí regály plné těstovin roztodivných tvarů i různé délky. Zatímco krátké těstoviny se zákruty jsou určené pro podávání s hustými omáčkami jakou je například boloňská, dlouhé typy jsou vhodné k omáčkám řidším nebo krémovým. Dobrým příkladem jsou třeba špagety carbonara.

Důležitým faktorem je také dostatečné množství vody a soli. Ideální poměr je 100 g těstovin na 1 l vody. Přičemž by na 1 l vody mělo připadnout 10 g soli.

Omáčka nebude držet, těstoviny budou bez chuti

Stejně jako je tomu u brambor nebo rýže i u těstovin se stává, že je každý připravuje trochu jinak. Jednou z často diskutovaných věcí je oplachování uvařených těstovin studenou vodou. Mnozí se mezi sebou přou, zda je tento postup správný.

Nejprve si musíme říct, pravý důvod, který za tím stojí. Každý, kdo těstoviny oplachuje vám řekne, že je to kvůli tomu, aby se neslepily. Oplachováním studenou vodou těstovinám ale spíše uškodíte. Takto násilným zastavením varu zapříčiníte, že se na těstovinách neudrží omáčka ani pesto. Vedle toho ztratí i svoji specifickou chuť.

Foto: Shutterstock

Proplachování jen na salát nebo pozdější konzumaci

Jenom ve výjimečných případech je průplach těstovin studenou vodou povolen. Prvním je příprava těstovinových salátů. Přeci jen si nechcete dávat majonézu na horké těstoviny, ze kterých ještě stoupá pára. Platí to také tehdy, chceme-li si dát těstoviny později. Propláchnutím předejdeme, již výše zmíněnému, slepení.

Italové by vám však doporučili těstoviny lehce pokapat olivovým olejem a nechat pozvolna dojít a teprve poté uložit do chladu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Toscanaperte, Kupi, RealSimple, allrecipes