Trojice domácích pomazánek, které jsou hotové do 20 minut a chutnají skvěle

Pomazánka s čerstvým pečivem nebo kouskem zeleniny je vynikající kombinací jak na snídani, svačinu, tak i lehkou večeři. Níže najdete tři jednoduché recepty s nimiž nejen potěšíte své chuťové pohárky, ale zároveň do sebe dostanete spoustu důležitých živin.

Zdravá pomazánka z avokáda

Základem pro první pomazánku je tak trochu netradičně exotické ovoce. A co jiného by to mohlo být, než avokádo, jehož popularita u nás stále roste? Vedle toho si získalo pověst takzvané superpotraviny. Jeho konzumací máte zajištěn bohatý příjem bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a vitaminů skupiny B. A jak na dobrou avokádovou pomazánku?

Potřebujete:

  • 1 zralé avokado
  • 2 kávové lžičky extra panenského olivového oleje
  • 1,5 kávové lžičky citronové šťávy
  • sůl a pepř

Avokádo rozřízněte napůl a odstraňte pecku. Dužinu nařežte nožem na kostky, přičemž je třeba dát pozor, abyste neprořízli slupku. Poté dužinu od slupky oddělte lžičkou a dejte do misky. V tomto kroku si vezměte na pomoc vidličku a obsah v misce rozmačkejte. Hned na to přidejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Pomazánku je nejlepší spotřebovat hned – avokádo má i navzdory citronové šťávě tendence hnědnout.

Lehká vajíčkovka, kterou lze jíst i při hubnutí

Další na řadě je oblíbená vajíčková pomazánka. Místo klasické vajíčkovky raději vyzkoušejte její odlehčenou verzi – tu si bez výčitek mohou dát i ti, kteří se zrovna snaží hubnout.

Na lehkou vajíčkovou pomazánku vám stačí:

  • 1 natvrdo uvařené vejce
  • 100 g sýru cottage
  • 20 g žervé
  • ½ kávové lžičky hořčice
  • sůl a pepř

V misce vidličkou rozmačkejte cottage sýr, přidejte nastrouhané vejce natvrdo, žervé a hořčici a poté vše pořádně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

Foto: Shutterstock

Rybí pomazánka, která není cítit

Jako poslední tu máme pomazánku z tuňáka. Na rozdíl od jiných rybích pomazánek, není tuňáková tolik aromatická, proto si s ní můžete udělat sendvič do práce nebo někam na výlet. I tento recept je, stejně jako předchozí, vhodný při redukční dietě.

Na jednoduchou tuňákovou pomazánku si připravte:

  • 1 malou konzervu tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 kus jarní cibulky
  • 70 g řeckého jogurtu (pro hubnoucí ideálně nízkotučný)
  • sůl

Tuňáka slijte, abyste se zbavili nálevu, který by dělal výslednou pomazánku zbytečně řídkou. Dejte rybu do misky společně s najemno nakrájenou jarní cibulkou. K oběma surovinám přidejte jogurt, vše promíchejte a osolte dle chuti.

Foto: Shutterstock, zdroj: Bezhladoveni, Kupi, Patriciabannan, Thenessykitchen