Udělejte si cibulovou omáčku, jak ji připravuje Zdeněk Pohlreich. Lepší zkrátka neuděláte

Co by dělala česká i světová kuchyně bez cibule, to netuším. My Češi na ní restujeme o sto šest a velmi rádi ji uvítáme v rozmanitých pokrmech. Jaké zdravotní benefity cibule má, jak ji využít v kuchyni a který recept na cibulovou omáčku je ten zaručeně nejlepší?

Proč zrovna cibule?

Cibule je zdravá, chutná, všestranná, výživná, dostupná a levná. Svými léčivými schopnostmi je vyhlášená už po několik tisíciletí. Může se pyšnit mnoha vitamíny, minerály, také působí jako antioxidant. Cibule snižuje krevní tlak, podporuje zdraví srdce, střev i kostí, působí preventivně proti cukrovce a některým druhům rakoviny, např. žaludku, tlustého střeva a konečníku. Navíc také disponuje antibakteriálními vlastnostmi, tlumí zánět a posiluje imunitu.

Jak cibuli zařadit do jídelníčku?

  • polévky (cibulačka, zeleninová, vývary)
  • dipy a pomazánky
  • vaječná jídla (omelety, quiche)
  • saláty
  • při dušení a pečení masa

A pak samozřejmě taky můžete cibuli, na které jste orestovali maso, dodatečně využít a „přetavit“ ji v chuťově vynikající cibulovou omáčku. Třeba takovou, jakou připravuje Zdeněk Pohlreich.

Suroviny na cibulovou omáčku

  • 4 cibule
  • 500 g hovězího nebo vepřového masa
  • olej nebo sádlo
  • voda na podlití
  • hladká mouka

Foto: Shutterstock

Cibulová omáčka, které neodoláte

Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Na rozpáleném tuku cibulku restujeme, dokud nezesklovatí. Pak přidáme nasolené plátky masa, které opečeme z obou stran. Maso podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme do měkka.

Jakmile je maso hotové, vyndáme jej a šťávu s cibulí rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou směs. Ještě chvíli povaříme a podle potřeby zahustíme hladkou moukou rozšlehané v trošce vody nebo jíškou. Můžeme dosolit, případně opepřit a podávat.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Bestrecepty