Připravte si bleskové domácí koblihy. Stačí vám listové těsto a dvě jablka

Máte chuť na něco dobrého? Nechce se vám však trávit čas s náročným pečením? Potřebujete připravit rychlé a chutné občerstvení pro nečekaně ohlášenou návštěvu? Máte rádi koblihy nebo jste milovníky donutů? Zkuste tento rychlý dezert, na který potřebujete minimum ingrediencí i času.

Nadchne malé i velké

Kdo by nemiloval koblihy či dnes tolik proslavené donuty? Touto rychlovkou potěšíte sebe, děti i návštěvu. Jednou zkusíte a už se tato mňamka zařadí mezi oblíbené a často žádané. K tomu je tato dobrota nikterak náročná na čas i finance. V dnešní době více než vítané. Co je třeba? Pouze 2 jablka, 2 balení listového těsta a 1 vejce. Pokud si chcete práci ještě více usnadnit a zjednodušit, tak si kupte už rozválené pláty listového těsta.

Jak na to aneb zvládne i začátečník

Jablka oloupejte a nakrájejte na 0,5 cm silné plátky. Ale pozor, jablka musí zůstat nepůlená a vcelku! Poté střed vykrojte víčkem od minerálky, kdy vám vznikne „jablečný kroužek“. Tento postup zopakujte u všech plátků jablek.

Pak rozviňte plát listového těsta a na něj naskládejte jablečné kroužky tak, aby mezi nimi byl rozestup 1,5 až 5 cm. Je dobré, aby jablka pokryly celou plochu těsta. Jakmile to budete mít, překryjte vrstvu druhým plátem listového těsta. Svrchní vrstvu přitiskněte rukama tak, abyste viděli, kde jsou pod povrchem ukryté jablečné kroužky. Vezměte skleničku a jablečné kroužky vykrojte, uložte na pečicí papír. Teď je třeba udělat střed, tak abyste měli tvar donutu. Na to potřebujete malé kulaté vykrajovátko, které se používá na vánoční cukroví a tím vykrojte střed. Pokud vykrajovátko nemáte, tomuto účelu poslouží i štamprle neboli sklenička na „panáka“. Vzniklé donuty potřete rozšlehaným vejcem.

Zdravější varianta díky pečení

Listové kroužky dejte péct do předem vyhřáté trouby. Pečte na 180 °C. Po 15 minutách by měly být hotové a krásně zlatavé na povrchu. Hotové stačí už jen pocukrovat a můžete servírovat. Donuty chutnají jak k čaji, kávě, tak i jen tak. Kdo by odolal takové sladké dobrotě?! A k tomu díky pečení se jedná ještě o zdravější variantu.

Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube, Svasniprojidlo