Udělejte si vlašský salát podle socialistické normy. Klíčové je dodržet poměr surovin

Kdo by neznal takovou tradiční pochoutku jakou vlašský salát rozhodně je. Když už jsme ji neměli každý druhý den ke svačině s rohlíkem, tak se jistě objevila na svátečním stole jako součást šikovně nazdobeného silvestrovského chlebíčku. Všichni víme, že si vlašský salát můžeme koupit prakticky v každém krámě s potravinami. Ale není nadto, vyrobit si svůj vlastní o jehož čerstvosti a kvalitě použitých surovin víme vše.

Původní vlašák je z Itálie a skládal se z ryb

Prapůvod tradičního vlašského salátu sahá až do Itálie (Vlašsko nebo Vlachy je starý název pro Itálii). V Německu se taková obdoba salátu připravovala jako Ruský salát, který se zpravidla připravoval z telecí pečeně nebo z ryb (sardele, uzenky, mihule…). Při nedostatku surovin tyto ingredience nahradily masové odřezky. Tyto kousky masa se pak zalévaly majonézou.

Za dob Rakouska-Uherska byste kvalitní vlašský salát hledali v proslulém lahůdkářství “U Itala” vedeném italským obchodníkem Johannem Babpistem Chlumetzkym. Recept se rovněž objevil v kuchařce známé Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1831, kde v něm figuruje několik druhů ryb. V německém receptu od Marie Judith Rohrer jsou základem salátu vedle ryb i vařené brambory.

Poctivá československá norma

Celý recept je vytvořen na základě československé normy z roku 1976 vedené pod číslem 50142. Typický vlašský salát tak díky této normě chutnal všude stejně a nikdo nás nemohl překvapit surovinami nebo úpravou, kterou bychom nečekali.

Ingredience

  • 500 g salátových brambor (varný typ A)
  • 40 g celeru
  • 60 mrkve
  • 240 g šunkového salámu (nebo salám junior) – obojí vcelku
  • 20 g hrášku
  • 100 g kyselých okurek
  • 200 g majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička worcesteru
  • 3 lžičky octa
  • 2 lžičky cukru (krystal nebo krupice)
  • sůl
  • pepř

Postup

Nejprve je třeba doměkka uvařit brambory, celer a mrkev. Všechny tyto tři nadrobno pokrájené ingredience smícháme dohromady společně se sterilovaným hráškem a se salámem, který jsme předtím pokrájeli na tenké nudličky. Dochutíme solí a pepřem. V další misce společně promícháme majonézu, hořčici, worcester, ocet a cukr. I tuto směs dochutíme trochou soli a pepře. Vše potom spojíme dohromady se směsí brambor, zeleniny a kořením a dáme vychladit. Hotový vlašský salát může posloužit nejen na chlebíčky, ale i jako příloha k řízkům na místo bramborového salátu.

Foto: Shutterstock, zdroj: toprecepty.cz, wikipedia.org