Ořechy v mrazáku jsou velkým rizikem. Nutné je dodržet správný postup a hlídat si námrazu

Nejrozšířenější a nejoblíbenější ořechy v naší krajině jsou ty vlašské. Zdroj zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Pozitivně působí na srdce, kosti a pomáhají také při hubnutí. Možná nevíte, že původně vlašáky pocházejí pravděpodobně ze střední Asie, nicméně dnes více než polovinu světové produkce vlašských ořechů vypěstují v Číně a zhruba čtvrtinu v USA.

Nechte ořechy ve skořápce

Pokud chcete, aby vám ořechy co nejdéle vydržely, nechte je ve skořápce a vylouskejte si vždy jen to množství, které aktuálně na pečení, vaření či mlsání potřebujete. Skořápka ořechy dokonale chrání před vnějšími vlivy, tudíž právě nevylouskané ořechy vám vydrží co nejdéle.

Chraňte ořechy před vzduchem

Pokud vám to ale nedá a přeci jen jste větší množství vlašských ořechů již nalouskali, musíte je ochránit před dvěma věcmi – před vzduchem a teplem. Jak? Buď je vložte do těsnící nádoby, třeba skleněné, okrasné, pokud je chcete mít rychle přichystány jako pohoštění pro návštěvu, nebo ještě lépe je uzavřete do vzduchotěsného sáčku.

Chraňte ořechy před teplem

Ořechům je nejlépe v chladu. Proto je dejte v těsnící nádobě či sáčku do ledničky nebo ještě lépe do mrazáku, pokud je budete potřebovat až za nějaký čas. V případě potřeby jen „hrábnete“ do ořechů a odeberete si přesně takové množství, jaké potřebujete. Skvělá zpráva je, že vylouskané vlašské ořechy vydrží zamrazené až rok a půl.

Pozor na námrazu

Pokud ovšem na ořeších zaregistrujete stopy námrazy (to by ale u novějších mrazáků neměl být problém), musíte je urychleně rozmrazit, klidně i v troubě. Výborně, ořechy jste zachránili. Pakliže vám ale jejich vůně či chuť přijde podezřelá, bez váhání ořechy vyhoďte. Uchráníte se tak minimálně před zažívacími obtížemi.

Foto: Shutterstock, zdroj: youtube.com, statista.com, ireceptar.cz, pasta-romana.cz