Výborná škvarková pomazánka z dob komunismu. Skvěle chutná i dnes a je levná

Kdo by pohrdl čerstvou škvarkovou pomazánkou na křupavém chlebu? Ještě navíc, je-li poctivě vyrobená z doma připravených škvarků? Výroba vlastních škvarků se může zdát pracná, ale naštěstí tomu tak vůbec není a zvládne to opravdu každý. A pro pomazánku samotnou stačí ke škvarkům přihodit jen pár ingrediencí navíc.

Nejdříve si připravíme škvarky

Sádlo (cca 3 kilogramy) si nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce, v němž jej budeme škvařit. Ideální je hrnec s tlustším dnem, aby se v něm obsah nepřipaloval. V hrnci sádlo podlijeme trochou vody. Občas jej promícháme a jakmile začne pěnit, stáhneme teplotu. V tuto chvíli sádlo promícháváme častěji. Zhruba po 90 minutách škvaření získávají škvarky tu správnou zlatavou barvu a vyplouvají nahoru. Hotové škvarky procedíme přes síto. Při cezení musíme být opatrní, protože sádlo je velice horké. Vychladlé sádlo si uložíme nejlépe do sklenic pro další zužitkování (například na smažení) a škvarky použijeme na přípravu pomazánky.

Recept na škvarkovou pomazánku

Pro výrobu domácí pomazánky je nejlepší použít mlýnek. Pokud jej však v kuchyni nemáme k dispozici, stejně dobře poslouží i mixér.

Ingredience:

  • 250 g škvarků
  • 1 kus vejce
  • 1 kus středně velké cibule
  • 2 kusy kyselých okurek
  • 2 lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř

Foto: Shutterstock

Postup

Vejce uvaříme natvrdo a pomeleme ho v mlýnku společně se škvarky. Obě ingredience promícháme. Nakrájíme cibuli a obě kyselé okurky (obojí najemno), které následně přidáme do směsi. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Použijeme-li dopředu nasolené sádlo, se solí je třeba vyčkat. Vše dokonale promícháme a necháme přes noc ztuhnout, stejně jako sádlo, které jsme získali vyškvařením. Druhý den pomazánku ochutnáme a v případě potřeby přidáme sůl. Podáváme na čerstvém chlebu a na ozdobení můžeme použít jarní cibulku nebo pórek, popřípadě trochu škvarků, které jsme si předtím dali k tomuto účelu stranou.

Foto: Shutterstock, zdroj: ireceptar, toprecepty, english.radio