Udělejte z obyčejného masa bio. Pomůže vám k tomu speciální marináda

Nemusíme předstírat, že maso, které koupíme v běžných supermarketech překypuje živinami. Sice nedokážeme vymazat podmínky, jak bylo se zvířaty zacházeno, co konzumovala a kolik životního prostoru měla, ale magickou marinádou můžeme alespoň eliminovat toxiny a riziko různých onemocnění.

Zázračná marináda

Výhodou této marinády je, že k ní potřebujete pouze tři ingredience, které navíc máte běžně doma. Jsou to tyto.

  • citron
  • voda
  • sůl

Napusťte trochu vody do pevného vzduchotěsného uzavíratelného sáčku. Přisypte trochu soli. Rozkrojte si citron a vymačkejte z něho šťávu. Tu nalijte taky do sáčku. Hotovo.

Maso také přidejte do sáčku, vypusťte z něj přebytečný vzduch, sáček uzavřete, jeho obsah hezky promíchejte a protřepejte. Nechte marinovat v lednici přes noc.

Touto marinádou můžete marinovat kuřecí stehna, prsa, křídla, paličky, medailonky, prakticky všechno, na co si jen pomyslíte. Můžete dokonce marinovat klidně i jiné druhy masa

Proč zrovna citron?

Citronová šťáva je známá pro své antioxidační a antimikrobiální účinky. Zabraňuje také tvorbě toxických sloučenin, které ohrožují naše zdraví i v případě tepelné úpravy masa.

Marináda nejen na gril

A pokud vás myšlenka na marinády nadchla, můžete vyzkoušet i tuhle. Lidé si ji nemůžou vynachválit. Hodí se i na grilování.

Ingredience:

  • špetka soli
  • 4 utřené stroužky česneku s 1 lžící hořčice
  • 8 lžic rostlinného oleje
  • mletý pepř
  • 4 lžíce jemného kečupu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • grilovací koření

Všechny suroviny smícháme dohromady a důkladně promícháme. Do této směsi vložíme naklepané a mírně osolené kuřecí maso nebo vepřovou kotletu. Kdo chce, tak může přilít ještě doušek světlého piva. Maso necháme v marinádě uležet ideálně 2 dny.

Foto: Shutterstock, zdroj: Recepty, WholeMeat, Maundersmarketplace