Úžasné švédské palačinky jsou nečekaně jemné. Celé je to o správné přípravě vajec

Kdo by nemiloval čerstvé palačinky k nedělní snídani. Palačinky jsou oblíbeným jídlem nejen ve své rodné Francii, ale všude na světě. Pochutnají si na nich děti i dospělí a oblíbeným náplním se meze nekladou. Neurazíte jejich sladkou ani slanou verzí, a potřebujete na ně jen tři ingredience. Smíchejte mouku, mléko a vajíčka ve správné kombinaci, osmažte na pánvi a máte hotovo. Co je tedy tak speciálního na švédské přípravě palačinek?

Zrod palačinek ve Francii i Česku

Palačinky vznikly ve Francii, kde si dodneška můžete vychutnat jedinečné crêpes z velmi tenkého těsta. Francouzi je ale na rozdíl od nás nemažou marmeládou. Palačinky polévají polevou a po poledni klidně i alkoholem. Rozdíl je také ten, že je nerolují do ruličky, ale nadvakrát je překládají, až z nich vznikne trojúhelníkový tvar. Do Rakouska-Uherska přivezl od francouzského dvora recept na palačinky Francisco Palaccini. Odtud také vznikl český název této pochoutky. Francisco ale recept poněkud upravil našim poměrům. V jeho receptu je více těsta, upečená palačinka se maže marmeládou a smotává do ruličky.

Foto: Shutterstock

Jak na nadýchané švédské palačinky

Švédské palačinky se liší ve zpracování vajec, a to je to, díky čemu jsou tak nadýchané. Švédové si na přípravě palačinek dávají záležet. Ze tří bílků a špetky soli si vyšlehají tuhý sníh a následně ušlehají do jemné pěny i tři žloutky se třemi lžícemi cukru krystal. Do těsta poté přidají pět lžic mléka, čtyři lžíce polohrubé mouky, prášek do pečiva a trochu skořice. Vše společně zamíchají a poté jemně vmíchají i sníh z bílků. Zbytek přípravy je již totožný. Těsto smaží na pánvi z obou stran dozlatova. Palačinky poté ochucují marmeládou, ovocem nebo zakysanou smetanou. Nejoblíbenějším způsobem je ale přelití palačinek rozpuštěným máslem a posypání vanilkovým cukrem. Třešničkou na dortu je podávání s brusinkovou omáčkou.

Foto: Shutterstock, zdroj: Allrecipes, LilLuna