Vymažte formu na bábovky tak, aby šla hladce vyklopit. Není to zase tak složité

Bábovka je oblíbený dezert, který můžete připravit na tisíc podob. Nejoblíbenější je bábovka mramorová, tvarohová, kokosová, maková nebo s jablky. Ať už bábovku připravujete podle rodinného receptu nebo vás táhne jednoduchost ve formě hrníčkového receptu, musíte dodržovat základní principy, aby se vám povedla. Nejdůležitější je, aby byla dopečená, ale přesto vláčná, a také, aby se vám ji podařilo hladce vyklopit, aniž by utrpěla vadu na kráse. Jak ale na to?

Bábo, bábo, bábovičko

…vyklop se mi na sluníčko. Dětská říkanka, kterou děti na pískovišti povzbuzují svou bábovku k hladkému vyklopení, má mnoho verzí. Pokud však vy pečete bábovku a chcete, aby se vám dobře vyklopila, nemusíte k tomu používat žádná zaklínadla. Stačí, když správně vymažete formu nebo použijete některý z triků, díky kterým ji vyklopíte raz dva.

Jak správně vymazat formu

Bábovka patří mezi oblíbené dezerty, které jsou vděčné a oblíbené. Bábovkou pohostíte vzácnou návštěvu i děti o víkendové snídani. Aby byla bábovka nejen chutná, ale lahodila i oku, je potřeba docílit toho, aby se při vyndavání z formy nepoškodila. Toho docílíte tak, že bábovkovou formu správně vymažete, a to i v případě, že používáte formu s nepřilnavým povrchem. Vnitřek formy důkladně vymažte vhodným tukem, kterým je máslo nebo sádlo. Je důležité, aby byl tuk rozpuštěný nebo alespoň povolený na pokojovou teplotu. Tak může tuk vytvořit ochranný film na formě. Při vymazávání formy věnujte pozornost každému záhybu, aby se v něm těsto nepřichytilo. Na tuk následně vysypte mouku tak, aby byla rovnoměrně rozprostřena. Šmak bábovce dodá, pokud místo klasické pšeničné mouky použijete k vysypání kokos nebo třeba mák.

Zdroj: YouTube

Aby se bábovka vyklopila raz dva

Jakmile bábovku upečete a vytáhnete ji z trouby, nechte ji na chvíli vychladnout. Následně ji obraťte dnem vzhůru a formu přikryjte mokrou utěrkou. Tak způsobíte bábovce teplotní šok a ona půjde snadněji vyklopit. Rozvoněla vám bábovka celý byt a vám se začínají sbíhat sliny? Raději vydržte a nekrájejte ji teplou. Pokud vám bábovka přece jen někde praskla, můžete to ještě zachránit tak, že ji posypete moučkovým cukrem a nikdo nic nepozná.

Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube, Apetit