Vynikající máslové kuře. Oběd je hotový rychle a za pár korun, přesto chutná skvěle

Kuřecí maso je klasika, kterou můžete připravit na sto způsobů a pokaždé chutná skvěle. Kuře můžete péct v troubě a to jak celé, tak i jeho kousky. Z kuřecího masa můžete usmažit řízky, nebo ho marinovat a ugrilovat. Představivosti a chuti se meze nekladou. Zkusili jste ale už někdy vařené kuře na másle? Tzv. „butter chicken“ je oblíbené především v indické kuchyni. Je připravené za minutku a váš jídelníček obohatí o nové chutě.

Výběr masa je nejdůležitější

Čím kvalitnější maso použijete, tím více chutný bude finální pokrm. Ideální je proto kuřecí maso koupit od místního farmáře nebo v BIO kvalitě. Konkrétní druh masa si ale můžete vybrat dle svých preferencí. Někteří připravují máslové kuře z prsní části a jiní zase ze stehenních paliček. Ať už si vyberete jakoukoliv část kuřete, nemůžete šlápnout vedle. Kuře je dobré den dopředu naložit do marinády. Na tu potřebujete půl kelímku bílého jogurtu, tři lžíce citronové šťávy, dva stroužky česneku, nastrouhaný zázvor a lžíci koření garam masala. Všechny ingredience smícháme a naložíme do nich maso. Uložíme přes den do lednice.

Foto: Shutterstock

Příprava skvělé omáčky

Nakrájejte si nadrobno tři cibule a osmahněte je na pánvi do zlatova, poté přidejte tři stroužky česneku, které nakrájíte na plátky. Přisypte dvě lžíce sladké papriky, dvě lžíce koření garam masala a špetku skořice, půl lžičku kurkumy a koriandru. Osolte, a pokud jste milovníci pálivého, nebojte se přidat i rozemleté chilli papričky. Následně do pánve přidejte 400 gramů konzervovaných rajčat a zalijte 400 mililitry smetany ke šlehání. Jakmile se omáčka začne vařit, přidejte kuřecí maso. Na mírném plamenu ho vařte do měkka. Než se maso uvaří, připravte si vhodnou přílohu, například rýži, kuskus nebo tradiční indické placky. Jakmile je maso uvařené, nechte v omáčce rozpustit lžíci másla. Omáčka tak bude jemnější a rozplývat se přímo na jazyku.

Foto: Shutterstock, zdroj: indianhealthyrecipes, Cafedelites